Select Page

Zagrepčanin ušao u uži izbor za put na Mars

Zagrepčanin ušao u uži izbor za put na Mars

Svatko od nas u nekom trenutku stisnut problemima poželio je pobjeći kako bi se to reklo ‘na Mars’. No, Marko Lukić, student iz Zagreba odlučio se na Mars preseliti dobrovoljno. Karta je u jednom smjeru, put krajnje neizvjestan, a prvi let u planu za osam godina.

Ovaj Zagrepčanin ušao je u uži izbor-među prvih sto putnika. Kaže nije ga strah, te kako je za opstanak ljudske vrste nužno širiti se po svemiru.

Čak 200 tisuća ljudi prijavilo se za pustolovni projekt neprofitne nizozemske organizacije Mars One. No, u uži izbor za put u jednom smjeru ušlo ih je samo stotinu. Većina ih je iz Amerike, tridesetak iz Europe. U povijest želi ući i jedan Zagrepčanin. I on je među odabranim putnicima. 28-godišnji Marko Lukić, arheolog po struci, spreman je postati našim veleposlanikom na – Crvenom planetu.

“Tata se prvo zafrkavao, kao naići ćeš tamo na svemirce, a onda je jednog dana jednostavno došao i rekao: da imam godina kao i ti i ja bih se isto prijavio. Mama je naravno zabrinuta, kao što bi svaka majka bila, ali s druge strane i sama je htjela biti astronaut dok je studirala medicinu”, kaže Marko za HRT.

Putovanje do Marsa trajalo bi sedam mjeseci. Više od 700 milijuna kilometara prevalili bi budući putnici.

Marko kaže da još nisu mnoga pitanja razjašnjena.

“Opasnosti samog putovanja od međuzvjezdanog zračenja do mikrometeorita, situacije u kojoj se netko ne može prilagoditi i jednostavno pukne prilikom putovanja ili boravka potom sama atmosfera koja je otrovna za ljudski život ili pak tlak koji je nedostatan da možemo izaći bez zaštitnog odijela izvan naših nastamba jesu, stvarno su opasnost i u biti ovih sljedećih 10 godina koliko su si zadali kao plan dolaska čovjeka na Mars, da se ti problemi riješe”, kaže Marko.

Prođe li zadnji krug testiranja, na put prema Marsu mogao bi krenuti 2025.

Danas.hr/HRT

OGLASI

Loading