Select Page

Zanimljivi Posušani – Tri Kovača, puno jača

Zanimljivi Posušani – Tri Kovača, puno jača

Posuški je kraj prepun zanimljivosti iz mnogih područja života. Nedavno se u Tribistovu na lokalitetu Krekića kuće okupila zanimljiva skupina izletnika.

Uz brojne priče o ljepotama i znamenitostima tog kraja pričalo se i o zanimljivim ljudima – Fra Petru Bakuli, fra Grgi Martiću i mnogim drugim poznatim Posušanima. Tu se zatekao i Frano Kovač Barić o kojemu se mnogo pisalo u medijima. Tako je prepoznat na sve strane kao vodić i pomagač u sprovodima i to na preko pet tisuća. Veliki je humanitarac i hodočasnik pa je prepoznat na sve strane. O njemu je snimljen film dokumentarac “Počivali u miru”. Prikazan je u posuškoj kinodvorani s brojnim posjetiteljima iz BiH, Hrvatske i inozemstva.

-Bio sam i na 251-oj svadbi. i 34 puta kum. Dobro sam surađivao s mnogima pa i medijima. Imam zapisanih 30-tak tekstova, ponajviše u Večernjem listu. Meni je velika radost pomagati ljudima u nevolji, rekao je kratko dobri Frano Koavač Barić (na slici ispred svoje kuće u Posušju).

Jerko Jerry Kovač - najstariji igrač bridža na svijetu

Jerko Jerry Kovač – najstariji igrač bridža na svijetu

Potom se priča proširila i na još dvojicu zanimljivih Kovača. Znano je kako je Jerko Kovač, zvani Jerry nadaleko poznat o kojemu se mnogo pisalo (slika u Podbiloj ispred stare kamene kuće). Volio je svoj kameni kraj i često dolazio iz tuđine i slavio svoje rekordne rođendane. On je najstariji igrač bridža u svijetu i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji igrač. Umro je u 103-oj godini i pokopan na groblju Ričina.

Jozo Joško Kovač, čovjek koji je rođen u 19., živio u 20. i umro u 21, stoljeću

Jozo Joško Kovač, čovjek koji je rođen u 19., živio u 20. i umro u 21, stoljeću

Spomenut je još jedan Kovač. Riječ je o Jozi Jošku Kovaču iz Podzavelima. Bio je također zanimljiva osoba i radio je u svojoj birtiji “Ajduk”. Umro je u 103-oj godini a o njemu je Posušanin u Zagrebu Ante Marič snimio dokumentarac “Tri Joškova stoljeća”. Rodio se potkraj 19-og, živio u 20-om a umro na početku 21. og stoljeća u svom kraju.Mnogi su se složili da o posuškim zanimljivim događajima i ljudima treba još više pisati i zabilježiti u medijima.

Posušje.net/P.C.

OGLASI

Loading