Select Page

ZANIMLJIVOSTI: Radi još poneka mlinica

ZANIMLJIVOSTI: Radi još poneka mlinica

Mnogi podržavaju sve projekte koji doprinose čuvanju vrijedne prošlosti. To se potvrdilo i kroz Dane europskog naslijeđa.

Potekla je i priča o starim mlinicama u hercegovačkom i posuškom kraju.Mnoge su mlinice nestale i srušile se, a tek je poneka obnovljena. Stariji se prisjete brašna ispod starih mlinova i priča o zabavi dok se žito pretvaralo u brašno. Još se spominje i mlinica Vinke Gašpar u posuškom Zagorju koja sada ne melje žito jer nema vode.

Vinka priča brojne priče o svim ljepotama i zanimljivostima iz prošlih vremena. Radi obnovljena mlinica u Rakitnu, a u Podbiloj su također obnovili stare mlinice u potoku Ričine. Kažu da umjesto žita melju prženu kavu, što je potvrđeno u MZ Podbila koja se stalno obnavlja iako je malo Podbiljana. Spominju se i brojne mlinice u kanjonu Ričine – Bakuline, Jukića, Čoriča te Hrkačeva mlinica.

Iako se sada žito melje s pomoću elektro mlinova, raseljeni Hercegovci kada navrate pričaju o mlinicama i u susjedstvu – Kočuši, Perinuši i drugima.

U potoku Ričine, u Vinjanima bilo je starih mlinica i nakane da se obnove ali se odustalo. Ipak, mnogi se nadaju da će neki mlinovi biti sačuvani kao sjećanje na protekla vremena.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading