Select Page

Završena manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u zapadnoj Hercegovini

Završena manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u zapadnoj Hercegovini

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH iza sebe ima uspješno odrađenu 23. po redu manifestaciju „Dani europskog naslijeđa“. Ove godine domaćin je bila zapadna Hercegovina, Gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te Općine Posušje i Grude. Pod sloganom „Umjetnost i zabava“ sudionici dvodnevne manifestacije obišli su neke od povijesnih lokaliteta i institucija te se uvjerili u iznimno bogatstvo kulturnog i povijesnog naslijeđa ovog područja.

„Ljubuški je u ovoj godini stekao status Grada, a uvjeti na koje smo to ostvarili su povijesna i kulturna baština od šireg značaja za regiju i državu. U povijesnom smislu Ljubuški je grad rimskih legionara, o čemu svjedoči arheološko nalazište na Gračinama i grad hercega Stjepana o čemu svjedoči kula iznad Ljubuškog. Imamo najstariji muzej u Bih gdje se nalazi Humačka ploča. Ovo je prekrasan kraj s vodopadima, plodnim poljima i prekrasnom prirodom. To je grad koji ima budućnost i potencijal za ugodniji život nego je to danas“, kazao je gradonačelnik Nevenko Barbarić te zahvalio ministrici Dujmović i Federalnom ministarstvu što je ove godine odlučilo jednu ovakvu manifestaciju dovesti u Zapadnu Hercegovinu, pa i u Ljubuški.

Zapadna Hercegovina je nezaobilazna destinacija svima koji žele upoznati kulturu i povijesti naroda koji žive u BiH i zaista ima što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno naslijeđe. Neprocjenjivo bogatstvo kojim raspolaže treba sačuvati i predstaviti široj javnost. A upravo je to i bio glavni cilj manifestacije u čijoj organizaciji je Ministarstvo kulture i sporta imalo veliku podršku gradonačelnika i načelnika Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja i Gruda, ali i zaljubljenika u kulturno i povijesno naslijeđe ovog kraja.

„Čast mi je i zadovoljstvo da smo manifestaciju započeli jučer uz dobru organizaciju i dobru potporu kako zaposlenika Ministarstva kulture i sporta tako i vas iz Općinske i Gradske uprave te načelnika i gradonačelnika i svih vas koji ste bili na raspolaganju da manifestaciju večeras završimo na jako lijep način. Vrlo rado ćemo i dalje raditi na promoviraju naše kulture i baštine. Sigurno smo bogati i prebogati u kulturnoj baštini i treba naći način kako na dobar način to promovirati i zaštititi ono što je naša baština. U okviru svojih stručnih i materijalnih mogućnosti mi ćemo i u buduće također nastaviti s potporom ovakvim i sličnim manifestacijama, ali uz podršku lokalne zajednice jer bez vas manifestacija ne bi bila realizirana“, istaknula je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u zapadnoj Hercegovini završena je dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH. Ove godine dobitnici su bili Mevzudin Duranović, Milo Jukić, HKUD Hercegovac, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog Humac i Franjevački samostan Uznesenja BDM Široki Brijeg.

ljportal.com

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading