Select Page

Započinju „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“

Započinju „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“

Na Širokom Brijegu uobičajeno će od 4. do 7. veljače biti održani „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg (www.radiosirokibrijeg.com), priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. O programu kojim će se obilježiti obljetnica pobijenih hercegovačkih franjevaca, te o okolnostima u kojima su hercegovački franjevci pobijeni razgovaramo u petak u 12.30 sati i u programu našega radija.

Program obljetnice

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Jozo Hrkać, sutradan fra Marin Karačić, a preksutra fra Zvonimir Pavičić.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na „XI. Natječaju“ s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga odrasli, a trećega mladež.

Vicepostulator će 4. veljače u 10 sati, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz ŽZH 7.003.

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

U nedjelju, 6. veljače, u 17.00 očekuje se dolazak sudionika „Mimohoda sjećanja“ koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao „Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk“, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao „Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja“, što ga je proglasila Županija zapadnohercegovačka. Sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnoga Ordinarija glede liturgijskoga slavlja, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading