Select Page

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH prihvatio inicijativu Udruženja poslodavaca

Zastupnički dom parlamenta FBiH, na tematskoj sjednici održanoj u srijedu, 10. 4. 2019., usvojio je zaključak kojim se prihvaća inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH o donošenju zakona temeljem kojih će se rasteretiti gospodarstvo i omogućiti povoljnije poslovno okruženje i obvezuje se Vlada i resorna ministarstva da u roku 60 dana te zakone upute u parlamentarnu proceduru.

Tematska sjednica na temu rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog okruženja održana je na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH. Udruženje je uputilo prijedloge koji se odnose na 25 zakona iz oblasti gospodarstva, zdravstva, javnih prihoda, rada i zapošljavanja.

Na sjednici se najviše govorilo o Zakonu o doprinosima i Zakonu o dohotku, čijim usvajanjem bi se, prema prijedlogu poslodavaca, iznosi za doprinose na plaće smanjili za 20 posto, a neoporezivi dohodak povećao sa sadašnjih 300 na 1.000 KM. Ovim izmjenama bi se stvorile pretpostavke za povećanje plaća zaposlenicima.

Poslodavci su, posebice, istakli potrebu ukidanja obvezne fiskalizacije u veleprodaji, smanjenje obvezne naknade plaće na teret poslodavca za vrijeme bolovanja sa 42 na 15 dana, ukidanje obveze da osoba koja vrši prijevoz motornim vozilom mora imati najmanje III stupanj stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila, izmjenu kvotne obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom tako da se obveza zapošljavanja jedne osobe s invaliditetom poveća sa 16 na 25 zaposlenih.

Rasterećenjem gospodarstva i poboljšanjem poslovnog okruženja povećale bi se investicije, broj zaposlenih i plaće, a sve to bi rezultiralo i povećanjem, a ne smanjenjem, proračunskih i vanproračunskih fondova na svim razinama u Federaciji BiH i zbog toga i mi, iz Udruge gospodarstvenika Posušje, podržavamo ovu inicijativu Udruženja poslodavaca, a to smo pokazali i nazočnošću na ovoj tematskoj sjednici, izjavio je predsjednik Udruge Ivan Pavković.

ugp

OGLASI

Loading