Select Page

Završen tečaj za planinske vodiče u ljetnim uvjetima

Završen tečaj za planinske vodiče u ljetnim uvjetima

Protekla dva vikenda na prostoru PP Blidinje i na Bogodolu je održan tečaj za planinarske vodiče u ljetnim uvjetima na kojem sudjeluju i tri člana našega planinarskog društva. Tečaj organiziraju PS Herceg Bosne i stanica planinarskih vodiča Mostar a pored članovai Vodičke službe iz Mostara obuku su vršila dva renomirana instruktora iz Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza.

Prvi vikend tečaja na Blidinju tečajci su od petka do nedjelje prošli teorijsku i praktičnu obuku te se upoznali s mnoštvom informacija o planinarskim savezima i njihovim ustrojstvom, opasnostima i ponašanju u planini, opremi, prehrani, topografiji i snalaženju u prirodi, orijentaciji, određivanju azimuta, izradi gelendera…. Drugi vikend tečaja na Bogodolu bio je puno intenzivniji od prvog. Nakon teorijskog dijela obuke, polaznici su radili samostalno uz tihi nadzor instruktora koji bi na kraju vježbi iznijeli analizu, ukazali na učinjene pogreške, iznijeli preporuke i dali eventualno potrebna objašnjenja.

Tečajci su mogli osjetiti što znači dobro isplanirati izlet, voditi grupu, držati je na okupu, znati uvijek što se događa na terenu i među ljudima u grupi i kako je neophodno uvijek vladati situacijom. Kroz teorijsku obuku i vježbe polaznici su imali priliku uvidjeti koliku odgovornost i kakva znanja i vještine su neophodne i što sve vodič treba poduzeti da bi rizik odlaska u planinu bio što manji a zadovoljstvo planinara veće. Praktično smo radili vježbe prve pomoći, izradu rukohvata za prijelaz preko dionica koje mogu biti opasne, zatim vježbu orijentacije kroz koju smo tražili izgubljenog planinara, pristup povrijeđenom, njegovo zbrinjavanje i transport. Osim navedenoga, kao nagradu, polaznici raspoređeni u pet grupa izveli su vježbu izrade prinudnih skloništa (bivaka) koja je bila izuzetno korisna i kroz koju se moglo vidjeti kako pojedinci funkcioniraju u timovima i koliko su domišljati i spretni.

Kroz sve vježbe se itekako dobro moglo naučiti što bi vodič morao znati, što bi morao imati u svom ruksaku i koliko je bitno što je moguće bolje upoznati ljude koje vodi u planinu, a također i kakvih sposobnosti su i kakvu opremu moraju imati ljudi koje vodi. Planina je specifičan ambijent koji zahtijeva ozbiljnost u pristupu u koje god doba godine joj se dolazi.Hvala instruktorima Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza Goranu Gabriću, Željku Arnautoviću i Denisu Vranješu koji su svesrdno radili s nama. Hvala Savezu gorskih službi spašavanja u BiH čiji instruktori su nas proveli kroz aktivnosti kojima se bave stanice gorskih spašavatelja i upoznali nas sa načinom organiziranja potraga i načinom funkcioniranja potražnih timova, te sa metodama rada spasilačkih timova.

Hvala HPD-u Prenj 1933 iz Mostara za ustupljene prostorije za odvijanje teorijske obuke i za smještaj sudionika tečaja.Naše društvo već ima 7 licenciranih vodiča a s ovom trojicom novih nadamo se da ćemo zaokružiti brojku na 10 vodiča. U ožujku kreće obuka za viši stupanj tj. planinske vodiče u zimskim uvjetima koja će trajati 7 dana, na koju svakako planiramo ići, tako da ćemo imati i vodiče za zimske uvjete, nadamo se.

hpd-plocno.com

OGLASI

Loading