Select Page

Završena konferencija o gospodarskom sustavu EU i procesu pridruživanja BiH

Završena konferencija o gospodarskom sustavu EU i procesu pridruživanja BiH

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Asocijacija za europske studije u Bosni i Hercegovini (ECSA BiH) organizirali su u Mostaru međunarodnu znanstvenu konferenciju na temu “Gospodarski sustav Europske unije i proces pridruživanja BiH – izazovi i perspektive”, priopćeno je danas s Ekonomskog fakulteta.

U svom obraćanju dekanica Ekonomskog fakulteta Mila Gadžić naglasila je kako se Bosna i Hercegovina nalazi u izuzetno važnom razdoblju postizanja statusa kandidata u kojem mora ustrajati na putu dubokih i bolnih strukturnih reformi u cilju usklađivanja s legislativnim i ekonomskim sustavom EU.

Na konferenciji su sudjelovali partneri s nekoliko sveučilišta, između ostalih, Sveučilišta iz Trsta, Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, te drugih partnera iz zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana.

Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Dekanica Ekonomskog fakulteta konferenciju je okarakterizirala kao priliku da akademska zajednica ukaže na najvažnije izazove u oblikovanju adekvatnih politika kao odgovor na visoku integriranost i globalne promjene, te pruži doprinos u artikuliranju pozitivnih smjerova s ciljem prilagodbe gospodarstva na načelima pametnog održivog rasta.

“Svi smo zapravo svjesni da će put prema postizanju statusa kandidata biti težak zbog činjenice da je BiH kompleksna i neefikasna država. Zato svi zajedno moramo tražiti odgovore na pitanja koja se javljaju u zahtjevnom procesu prilagodbe pravilima Europske unije”, kazala je dekanica Gadžić, navodi se u priopćenju.

OGLASI

Loading