Select Page

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzećima

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru zajedničkog programa EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, objavljuje

Poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanjeu natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava

Poziv je otvoren do 17.7.2016. za mala i srednja poduzeća i za razvojna partnerstva koja su registrirana u jednoj od 20 partnerskih općina/gradova: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic, koje su podijeljena u tri lokaliteta:

Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac;
Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče;
Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic.

Posebna pažnja bit će posvećena daljem oporavku i preventivnim mjerama u malim i srednjim poduzećima koja su pretrpjela gubitke u poplavama 2014. godine. Osim individualne pomoći malim i srednjim poduzećima, projekat će podržati lokalne kompanije uključene u lance vrijednosti, promovirajući u isto vrijeme ostvarivanje ekonomske sinergije kroz poslovna umrežavanja (klastere) i grupe poduzeća.

Na poziv se mogu prijaviti:

Mala i srednja poduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru ili se bave agrobiznisom;
Poljoprivredne zadruge;
Registrirani klasteri;
Organizacije za podršku biznisu u partnerstvu sa najmanje 3 poduzeća, i
Grupe poduzeća (minimalno 3 člana iz istog lanca vrijednosti).
Minimalno dva člana u grupi poduzeća koja aplicira na ovaj poziv treba da budu registrirana u jednoj od 20 općina projekta. Projekat sa kojim ova grupa poduzeća aplicira treba da ima efekte u jednom od navedenih lokaliteta.

Pored navedena 3 sektora (drvno-prerađivački, metaloprerađivački i agrobiznis), za lokalitet 3 je prihvatljiv i sektor turizma, ali isključivo za kategorije grupa poduzeća i klastere.

Vodeći računa o prihvatljivim sektorima i lokalitetima, projektna ideja treba se odnositi na:

Poboljšanje pristupa tržištu (lokalnom i međunarodnom)
Umrežavanje i inovacije
Optimizacija poslovnih procesa
Uvođenje novih metoda u radu
U okviru ovog poziva, na web stranici programa (www.eu-prolocal.ba) objavljen je:

obrazac za iskazivanje interesa namijenjen malim i srednjim preduzećima,
obrazac za iskazivanje interesa namijenjen za projektne prijedloge koji uključuju različite oblike partnerstava (privatno-privatno, javno-privatno, privatno-javno-istraživačko), koji imaju za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.
Da bi se apliciralo na ovaj poziv potrebno je odgovarajući obrazac za aplikaciju preuzeti sa web stranice www.eu-prolocal.ba. Obrazac je potom potrebno elektronski ispuniti, odštampati, te potpisati i opečatiti.

Na ovaj način ispunjen obrazac skenirati i pomoću dugmeta „Podnesi potpisan, opečaćen obrazac“ na web stranici www.eu-prolocal.ba isti podnijeti.

Rok za podnošenje aplikacije je 17.07.2016. godine do 23:00 sata.

Preuzeto sa: http://www.boljiposao.com/clanci/karijera/poduzetnistvo/natjecaj-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-malim-i-srednjim-preduzecima/11991/

 

OGLASI

Loading