Select Page

ZHŽ kroz zakon radi na uređenju najperspektivnije grane gospodarstva

ZHŽ kroz zakon radi na uređenju najperspektivnije grane gospodarstva

Zapadnohercegovačka županija počela je s uređenjem jedne od najperspektivnijih gospodarskih grana. Riječ je o turizmu koji bi u predstojećem razdoblju mogao otvoriti više stotina radnih mjesta. Tako je Ministarstvo gospodarstva ZH županije završilo nacrt zakona o turizmu koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Vlade ZHŽ-a, piše Večernji list BiH.

”Cilj nam je predvidjeti diversifikaciju turističke ponude te da naša županija postane prepoznata kao destinacija cjelokupne turističke ponude”, kazao je ministar gospodarstva ZH županije Dario Sesar. On je podsjetio na činjenicu kako je u posljednje vrijeme aktualizirana priča o razvoju turizma na ovim prostorima. ”O razvoju turizma na prostoru naše županije jako puno se govorilo u posljednje vrijeme. Kao što je i poznato, turistička djelatnost bila je regulirana federalnim Zakonom o turističkim zajednicama koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te tako već nekoliko godina ne postoji zakonska regulativa za tu oblast.

Po Ustavu, ova djelatnost podijeljena je u nadležnost Federacije i županija, a budući da nema postojanja trajnog dogovora o podjeli tih nadležnosti, odlučili smo donijeti cjeloviti zakon o turizmu ZHŽ-a. Na sljedećoj sjednici Vlade naše županije mi ćemo predložiti nacrt zakona o turizmu koji će ići u daljnju proceduru, uključujući, naravno, i javnu raspravu”, dodao je Sesar za Večernji list. Zakon će ponovno omogućiti uspostavljanje turističke zajednice na razini županije i lokalne samouprave. A zadatak ovih turističkih zajednica bit će urediti planiranje i razvoj turizma kroz podizanje ukupne kvalitete turističke ponude. Osim osnivanja turističkih zajednica, spomenuti nacrt zakona o turizmu, između ostaloga, definira i tko, na koji način i po kojim kriterijima može proglasiti neko mjesto turističkim.

Također, definirano je tko i na koji način može obavljati turističku djelatnost na prostoru ZH županije, kao i obveze pravnih i drugih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Budući da je jedna od najvećih perspektiva ZHŽ-a seoski turizam, ova tema posebno je obrađena kroz nacrt zakona. Tako u turističke usluge u seoskom domaćinstvu spadaju: iznajmljivanje konja za jahanje, zaprega, škola jahanja, lov i ribolov, organiziranje branja šumskih plodova, berbe voća i povrća, ubiranje ljetine, fotosafari i druge usluge u seoskom domaćinstvu. Turističke usluge ove vrste može pružati vlasnik seoskog domaćinstva s članovima svoje obitelji ako ispuni uvjete propisane ovim zakonom i drugim propisima. Također, ako se u seoskom domaćinstvu pružaju usluge smještaja i prehrane, objekti moraju ispunjavati minimalne tehničke uvjete u skladu s propisima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost. Za pružanje turističkih usluga vlasnik seoskog domaćinstva dužan je pribaviti rješenje o odobrenju za pružanje turističkih usluga u seoskom domaćinstvu od mjerodavnoga tijela prema mjestu pružanja usluga. Zakonom su definirani i ostali oblici turizma poput zdravstvenog, planinskog, pustolovnog i aktivnog turizma…

Paralelno s donošenjem ovog zakona konzorcij projekta Market Makers, koji je dio napora švicarske vlade za pomoć BiH, u suradnji s Uredom Vlade ZHŽ-a za europske integracije pokrenuo je izradu cjelovitog i koherentnog plana razvoja turizma ZHŽ-a kroz projekt “Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ZHŽ-u”. Radi se o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za upravljanje turističkim razvojem ZHŽ-a. Cilj i svrha ovog projekta je definiranje poželjnih načela razvoja turizma kroz definiranje vizije, ciljeva i koncepta razvoja turizma te mjera i aktivnosti radi povećanja konkurentnosti turizma”, zaključuje ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Dario Sesar.

VL

OGLASI

Loading