Select Page

Živko Budimir prekinuo je suđenje zbog jakih bolova u kralješnici

Živko Budimir prekinuo je suđenje zbog jakih bolova u kralješnici

– Kontinuirano trpim bolove u kralješnici, znojim se. Uz velike poteškoće doputovao sam danas u Sarajevo. Ubrzo ću biti podvrgnut hitnoj operaciji u Hrvatskoj. Oporavak bi, prema procjenama stručnjaka, mogao potrajati između dva i šest mjeseci, objasnio je u vidno lošem zdravstvenom stanju bivši predsjednik FBiH Živko Budimir svoj prošli izostanak na suđenju.

Uz njega, optuženi su i tadašnji federalni zastupnik Željko Asić, Budimirov savjetnik Petar Barišić, predsjednik Povjerenstva za pomilovanje FBiH Hidajet Halilović i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Saud Kulosman. Optužen je i Armin Kulovac koji je, kako se navodi, tražio vezu da njegov brat Admir, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bude pomilovan. Budimir se tereti da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života, kao i iz kriminalnog miljea, zlouporabio položaj i ovlasti predsjednika FBiH te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne. Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te ljudi čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana. Budimir se tereti i za nezakonito plaćanje računa te kupnju odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu iz proračunskih sredstava, piše Večernji list BiH.

– Pri pretresu Ureda predsjednika FBiH u Mostaru, u travnju 2013., u nazočnosti tužiteljice Diane Kajmaković u hodniku je u posudi za kišobrane pronađena crna torbica u kojoj je bio novčanik s oko 880 KM i osobni dokumenti na ime Ivana Knezovića, koji je, kao i ostali nazočni, tvrdio da za nju nije znao, rekao je, između ostaloga, svjedok Jole Galić, zapisničar SIPA-e. Famozna torbica je sat vremena bila predmetom rasprave tužitelja i obrane. Budimir je opovrgnuo Galićeve navode u vezi s rasporedom prostorija u tom uredu te rekao da zbog ogromnih bolova nije u stanju pratiti nastavak rasprave pa je ona odgođena za 21. lipnja.

– Postupno se raščišćavaju neke stvari na koje smo mi ukazivali od samog početka – da je ovo predmet koji je, u najmanju ruku, sumnjiv kao svojevrsna štimaljka, naveo je nakon suđenja Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading