Select Page

ŽIVOT NA KAMENU: Više reda u poljuljanoj svakodnevnici

ŽIVOT NA KAMENU: Više reda u poljuljanoj svakodnevnici

Ovoga  pomalo čudnog i teškog ljeta  na sve strane se priča i komentira teško stanje zbog koronavirusa. Stariji tvrde kako se treba držati svih propisanih mjera. No, način života i prekid nekih lijepih posuških događaja Lita, Kamendana, Festivala, potiču i na neke druge mjere i poruke, posebice starijih. Svi tvrde kako je kamen i u Posušju priča i istina o teškom ali ipak zdravom životu.  Toliko toga je ispričano o kamenu na sve strane da bi teško moglo „stati“ u veliku knjigu i zapise. No, stariji su tužni po onome što se događa u svakodnevnici. Malo je istinske priče  i bliskosti kao nekada i bez koronavirusa. Život se jako promijenio, posebice u životu mladih. Nekada se pjevalo i šalilo s vicevima na sijelima. Jela se domaća zdrava hrana, a sada… Sve je dobro što je dobro u novim vremenima, ali, kazuju stariji u Čitluku, Vinjanimqa i Viru i svugdje, kako bi trebalo živjeti bez 24 sata s mobitelom, internetom, vozilima.

-Mi smo išli pišice i po 20 kilometara na misu, u mlinicu ili na neki događaj, primjerice na Ilijino Brdo, a sada mladi neće kilometar bez auta. Čak i kod susjeda koji kilometar dalje, pa pale auto i nestaju. Kad čujem nesreće na putu, zaboli me srce, ispričala nam je starica iz Posušja koja voli svoje unuke.

No, uvijek im uputi neku lijepu poruku i savjet, ali to oni ne poštuju. Posebno je tužna priča kada mladi nastradaju u prometu. Tek su krenuli u život i stradaju, komentiraju roditelji i svojoj djeci ono što se ovih dana događa..  Zato potiču uredniji i odgovorniji život na sve strane – od kafića do prometnica. Reda treba biti i sve će biti bolje i zdravije, kao naš dragi hercegovački kamen koji se ne boji nikakvih loših vremena. Zdrav i redan život na sivom kamenu i na blagom vitru jača zdravlje i snagu s pomoću naše vire, kažu stariji Hercegovci i Hercegovke. Jer, kako je sada ipak treba mijenjati mnogo toga na bolje i odgovornije.

Posušje.netIPC

OGLASI

Loading