Select Page

Zoran Begić Zoka sa svojom snimateljskom ekipom u župi Vir

Zoran Begić Zoka sa svojom snimateljskom ekipom u župi Vir

U nedjelju popodne, 15. studenoga 2015. stigao je u župu sv. Jure u Viru naš poznati hrvatski i hercegovački pjevač Zoran Begić Zoka sa svojom suprugom Mirnom, režiserima spota: Mladenom Bešlićem i Marinom Marićem, glumicom u spotu Nevenkom Ćesić, snimateljima Goranom Pršom i Tihomirom Perkovićem. Sve ih je srdačno primio tamošnji župnik don Ilija Drmić.

Obavivši snimanje ispred župne crkve, otišli su u Podbilu radi toga, a snimat će i u Podzavelimu za svoj novi glazbeno-scenski uradak – spot za pjesmu o Posušju.
Nakon obavljena posla i kad se počeo polagano spuštati mrak i skrivati krajolik što ga je Bog lijepo ukrasio bojama jeseni, ovaj pjevač, što unosi radost u naše duše svojim pjesmama potičući nas na bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, ušao je sa svojima pod krov ovoga župnog dvora. Unijeli su svi u ove prostorije vedrinu duha kojim se služi pjesmama i glazbi, te snimanju da pjesma dobije još jaču poruku za ostvaraj života što nam ga je Bog darovao. Oni su sluge pjesama, što ih sam Zoka piše, a pokatkad uzme pokoju pjesmu i od drugih pjesnika što znaju u narodnome duhu i pjesničkom ruhu napisati ono što narod misli, radi, voli i moli, tako primjerice od Vlade Petričušića Uče. Tu su i glazbenici, filmski umjetnici iz Zagreba koji znaju osluhnuti riječi pjesme, njihov slog i srok, njihov ritam, osjećaje i domišljaje pjesme o jednome, dobrome, lijepome, svetome, istinitome, dakle, o onome zbog čega je pjesma od riječi satkana i tonova ukrašena, te filmskim slikama uljepšana.

MVI_0115.Still001

Nakon kratke priče o nevoljama sadašnjega trenutka, uslijedio je spontano priređeni domjenak za ove drage goste u režiji kuharice Jagode. Bilo je i radosne priče unatoč mnogim tužnim činjenicama terorizma u Parizu gdje je stradalo preko 150 nevinih osoba, o uzvratu Francuske na Isil u Siriji, o dobroti prijema diljem Europe mnoštva proganika i izbjeglica, o nevoljama koje su sastavni dio njihova bijega i traganja za spasom ili za nečim drugim što može biti uzrokom pravome ratu… Nažalost!.
Razišli smo se odslušavši pokoju Zokinu pjesmu, napose onu svehrvatsku s naslovom “Među svojima” i s dogovorom o predstavljanju novoga poetsko-glazbenoga i filmskoga uratka koji bi trebao biti zrcalo u kojem će se ogledati i osluhnuti bilo puka Posuškoga, ljepota naroda hrvatskoga na ovome prostoru, snaga vjere i duha naroda Božjega koji se okuplja u svojim župnim crkvama na najsvetija životna slavlja o kojima ovisi život, a te su crkve i hramovi sveti u Posušju, Viru, Zagorju, Vinjanima, Posuškom Gracu, Rakitnu i Sutini i drugdje.

IMG_0154

Ovaj naš pjevač i otac petero djece, što ih je rodio i što ih odgaja sa svojom suprugom Mirnom, rođen je 18. veljače 1966. u Mostaru, a nastanjen je u Posušju na Vraniću, te tako pripada među one umnike koji zaglavne kamene života i uljudbe drže u ovome gradu čije ime može pobuditi razmišljanja o nekadašnjim suhoćama i gluhoćama, ali koje su se natopile drugim milostima od kojih je jedna i pjesma, popijevka ne samo ovoga pjevača Zorana, nego i drugih poput Ivice Bage, kojega sam također upoznao.
Do sada je Zoran Begić objavio ove glazbeno-scenske albume: Pjevaj prijatelju 1999. god., Preko brda i visina 2003. god. (hitovi: Volim Hercegovinu; Tuđina; Branka; Diži kume, pjesmu; Zovem Zoru…); Ameriko, Ameriko 2005. god. (hitovi: Ameriko, Ameriko; Anka Imoćanka; Nek ste sretni; Stari momci; Nećeš, nećeš Kate); Među svojima 2008. god. I sad najnoviji upravo izašao album pod naslovom “Korak po korak” koji već bilježi velike uspjehe.

MVI_0115.Still002

Napomenimo i to da je pjesma sa novog albuma pod nazivom ¨Hajde mala široko nam polje” i spot koji je sniman u prelijepom Roškom polju, već svojevrsni hit u domovini i inozemstvu.

Ovaj pjevač surađuje i nastupa i s drugim našim hrvatskim pjevačima, od kojih posebno spominjemo Matu Bulića koji je Zoranu bio producent na dva posljednja albuma.. Osvajao je brojne nagrade, a najveća nagrada mu je kada svi slušaju pjesme ovoga našega pjevača, koji njeguje tradicijske vrijednosti što su resile naše pređe, kao i sve ono što je danas vrijedno vjerujući da će ta vrijednost prijeći u tradiciju koja će odgajati nova pokoljenja, a najbitnije od svega jest to što Zoka voli svoju obitelj, suprugu i djecu, te iz te životne zbilje ima srca i duše za sve ljude u potrebama za koje također zapjeva da bi im se pomoglo u ostvaraju njihovih životnih ciljeva.

Posušje net.

OGLASI

Loading