Select Page

Vukovi haraju Hercegovinom: Približili se kućama kao nikad do sada

Vukovi haraju Hercegovinom: Približili se kućama kao nikad do sada

U Imotskoj krajini i Hercegovini uočen je veći broj vukova. Iako nije nikakva rijetkost, posebno na pojedinim područjima, uočiti vuka ili više njih, ove sezone su primijećeni i veći čopori s više jedinki.

Na području Hercegovine i u Imotskoj krajini uočen je veliki broj vukova. Čopori s više jedini uočeni na međudržavnim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje postoje i prikladna staništa za vukove, na mnogim brdima i planinama.

U Hercegovini, u Posušju i njegovoj okolici, pojedini lovci već se hvale vučjim odstrelom. Za sada govore o nekoliko odstrijeljenih vukova, pet ili šest. Kako su rekli Mate Karamatić i Ivan Knezović, oni i njihovi susjedi ne pamte da su se vukovi ikada ovoliko približavali kućama i okućnicama, čak i usred dana. Zbog toga lovci preporučuju oprez prilikom šetnji, jer zbog lijepog vremena velik broj osoba uživa u šetnjama u prirodi, daleko od gradske vreve, javlja Dalmacija News.

Kad je u pitanju imotski kraj ove godine pravom vučjom najezdom su posebno pogođeni rubni dijelovi Vinjana Gornjih, ali i Aržana te Sviba. Lovci s područja Krstatica i Zagvozda, u onom podbiokovskom dijelu, također javljaju o susretima s vukovima, čija brojnost i njih same iznenađuje.

Kako je nedavno počela i sezona lova, lovci javljaju i o neobično velikom broju lisica. Spominju odstrel od petnaestak lisica, ali naglašavaju da je znatno veći broj lisica umakao njihovim mecima.

Zanimljivo priznanje, ako se u obzir uzmu i mnoga poznata lovačka pretjerivanja, a koja kažu da im u lovu ne može pobjeći ni muha u letu. Na deset kilometara udaljenosti, piše Dalmacija News.

Pojedini uzgajivači stoke već prijavljuju pojedinačnu štetu koju su im nanijeli vukovi. Poneka zaklana ovca ili rastrgani pas čuvar. Iako, za razliku od prethodnih godina, još uvijek nema pravih, ogromnih šteta koje vučji čopori znaju napraviti u kratkom vremenskom razdoblju. Međutim, prava zima još nije počela, a poznato je kako se vukovi, nagnani nedostatkom hrane, upravo tada najviše približavaju domaćinstvima, u potrazi za lakim plijenom.

Bljesak.info

OGLASI

Loading