Select Page

Župa Vinjani proslavila blagdan svetog Josipa

Župa Vinjani proslavila blagdan svetog Josipa

Župa Hercegovački Vinjani obilježila je svetoga Josipa, svoga zaštitnika svečanom svetom misom koju je predmolio maestro don Dragan Filipović, župnik Čapljine ispred župne crkve svetog Josipa u Vinjanima. Uz njega je koncelebriralo još nekoliko svećenika s posuškog dekanata.  

Na samom početku don Dragan Filipović je istaknuo da je sveti Josip zaštitnik hrvatskog naroda, hrvatskog sabora, drugi je zaštitnik Bosne i Hercegovine, zaštitnik mostarsko – duvanjske biskupije, obitelji i i umirućih. „Dakle, imamo toliko preporuka da se molimo svetom Josipu, pogotovo u ovo vrijeme kušnje“, kazao je don Filipović.

Govoreći u svojoj propovijedi o svetom Josipu, don Filipović je istaknuo kako nema zapisa o njemu u Bibliji u smislu kada se rodio, kada je umro. „Ali iz Biblije znamo ono bitno: bio je pravedan, poslušan i činio je ono što Bog zapovijeda. Svet, pravedan i Bogu poslušan“, kazao je don Filipović. Dodao je da je sveti Josip jedna od odivnih svetačkih figura. „I opet kao takav imao je problema – htio je otpustiti Djevicu Mariju, ali unatoč velikoj boli, imao je pouzdanja u Boga. Zar se i mi ne nalazimo bezbroj puta u ovakvim situacijama“, kazao je don Filipović.

Dodao je da je potrebno biti otvoren za Božju volju u osobnom, obiteljskom, društvenom životu. „Ne gubiti sebe, nego se pouzdati u Boga. I danas smo u velikoj kušnji, strahu i panici, ali ugledajmo se u svetog Josipa. Ovaj svetac nam je odgovor s neba na stalna pitanja i sumnje koje dolaze sa zemlje“, kazao je don Filipović. Istaknuo je da je vjera prepuštanje zadnje riječi Bogu, a ne našim domišljanjima. „Neka nam sveti Josip bude uzor. O Bogu smo ovisni, naše buiće svaki dan se primičesvom izvoru, ako Bog da vječnom životu. Neka nam uzor bude sveti Josip“, zaključio je don Filipović.

Svečanu svetu misu izravno je prenosila naša radijska postaja.

Spomenimo i da je uoči samog blagdana svetog Josipa, u srijedu 18. ožujka slavljena sveta misa uočnica. Već je tradicionalno uočnica posvećena molitvi za sve hrvatske branitelje Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Sveto misno započelo je molitvom i odrješenjem za pokojne  kod spomenika braniteljima kraj kapelice svete Ane. U 18 sati župnik župe don Joko Blažević je blagoslovio kip svetog Josipa u crkvenom dvorištu.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading