Select Page

Županijama 200 milijuna pomoći, 30 milijuna nižim razinama vlasti, poslodavcima subvencije za doprinose

Županijama 200 milijuna pomoći, 30 milijuna nižim razinama vlasti, poslodavcima subvencije za doprinose

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije podržao je Odluku o izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2020.godine kojom je osigurano 200 milijuna pomoći (grant sredstava) županijama.

– Klub zastupnika HDZ BiH – HNS je predložio amandmane koji su nastojali ispraviti nepravdu nakon što je poništena prethodna odluka o transferu općinama i županijama (21 milijun KM) iz Vlade Federacije BiH nakon negodovanja dijela dužnosnika SDA te na inzistiranje Kluba, Vlada Federacije BiH je nakon rasprave prihvatila prijedloge i amandmanski djelovala te vratila 30 milijuna na ekonomski kod transferi županijama i općinama, priopćio je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković.

Na istoj sjednici donesen je i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Ovim zakonom propisuju se: subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti za subjekte koji ostvare pravo na subvencioniranje, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-vjerovničkim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa glede korištenja namjenskih sredstava na
60 dana, uspostava Garancijskog fonda kao i opće zdravstveno osiguranje tijekom trajanja stanja nesreće.

Vlada je nakon rasprave postupila sukladno traženju i prema smjernicama amandmana Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS te unijela potrebne izmjene kako pravnog tako i ekonomskog dijela propisa. Odredbe subvencioniranja su regulirane tako da referentni mjesec pada prometa bude isti mjesec iz 2019. godine, plaćanja akontacije poreza na dobit i poreza na dohodak su dodatno regulirane u dijelu kojim se oslobađaju plaćanja samo oni subjketi koji su ostvarili pravo subvencioniranja doprinosa a ne svi subjekti i fizičke osobe. Ovo bismo posebno istaknuli jer akontacije poreza na dobit i akontacija poreza na dohodak se izravno odnose na županijske prihode.

Zastupnički dom je također odobrio zaduženje FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za žurni projekt za COVID-19 za BiH, kao i odobrio zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo
financiranje s kamatnom stopa iznosi 1,05 posto uz grace razdoblje od 39 mjeseci.

Na sjednici su odobreni rebalansi ovogodišnjih financijskih planova Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Fonda solidarnosti FBiH, koji su također uvjetovani posljedicama aktualne pandemije.

Održavanje ove sjednice je pokazalo kako inzistiranje Kluba HDZ BiH -HNS na održavanju sjednice Zastupničog doma i održavanju redovitog parlamentarnog sustava i tijekom proglašenog stanja nesreće uzrokovano pojavom Covida -19, bilo je u korist žitelja Federacije BiH. Naime, predloženi akti Vlade Federacije kroz parlamentarni postupak su doživjeli određene izmjene i dopune koje ide na korist gospodarstvu, zdravstvu , socijalnoj zaštiti kao i županijama te općinama.

Izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma osiguran je nesmetan rad parlamenta uz primjenu svih epidemioloških standarda zaštite. Online rad zastupnika uz nazočnost Kolegija u zgradi Parlamenta Federacije BiH, uz određene minimalne tehničke manjkavosti aplikacije, pokazao je kako nove tehnologije omogućuju rad najvećeg zakonodavnog tijela po broju zastupnika u BIH, navodi se u priopćenju. 

Vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading