Select Page

ŽZH: Djeca koja ne mogu sama pratiti nastavu dobit će asistenta

ŽZH: Djeca koja ne mogu sama pratiti nastavu dobit će asistenta

Djeca iz Županije Zapadnohercegovačke koja iz određenih razloga ne mogu samostalno pratiti redovitu nastavu, a nisu za specijalna školska odjeljenja, uskoro će imati asistente koji će im svakodnevno pomagati u svladavanju školskih obveza.

Vlada ŽZH je na svojoj posljednjoj sjednici odobrila zapošljavanje 33 asistenta s obzirom na to da je toliko djece u osnovnim i srednjim školama kojima je potrebna pomoć tijekom nastave. Prema riječima ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružice Mikulić, ovisno o potrebama na terenu, asistenti će biti raspoređeni u sve tri općine (Ljubuški, Grude, Posušje) i gradu Širokom Brijegu, piše Večernji list.

Tako će Grude dobiti šest asistenata, Posušje pet, Široki Brijeg 10, a Ljubuški 12.

Kada je riječ o obrazovanju koje kandidati za asistente trebaju imati, ministrica Mikulić kaže da su stručni suradnici dostavili mišljenja za svakog učenika na području županije pojedinačno. “Dobili smo za svako dijete prijedlog stručne osobe koja bi najbolje odgovarala njegovim potrebama, te će nam to biti i kriterij prilikom dodjele asistenta. U većini slučajeva bi to bili učitelji razredne nastave ili stručni suradnici”, kaže Mikulić za Večernji list.

Prema zaključku Vlade Zapadnohercegovačke županije, asistenti bi sad bili primljeni ugovorom do 90 dana dok se ne riješi procedura za raspisivanje natječaja. Ministrica Mikulić ističe kako je u školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj praksa uvođenja asistenata djeci koja ne mogu sama pratiti nastavu bila i ranijih godina.

“Međutim, sve to dosada je bilo neslužbeno. Naime, ranijih godina se na ovaj način zbrinjavao višak učitelja, a ujedno bi i potrebe djece bile zadovoljene”, kaže ministrica Mikulić. Dodaje kako će se na ovom raditi i idućih godina.

“Potrebe djece su nam na prvom mjestu i ubuduće će se radit na tom pitanju kako bi se iznašlo najbolje riješenje”, naglašava ministrica Mikulić. Ministar financija u Vladi ŽZH Toni Kraljević kaže kako će u ove svrhe iz proračuna ŽZH-a za ovu školsku godinu biti izdvojeno 252.000 KM.

“Na pola radnog vremena (4 sata dnevno) u osnovnim školama bit će primljen 31 asistent, a u srednjim školama dva asistenta”, kazao je Kraljević za Večernji list.

OGLASI

Loading