Select Page

Kako i gdje će glasovati hrvatski državljani u BiH?

Kako i gdje će glasovati hrvatski državljani u BiH?

“Glasovanje za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u subotu 7. studenoga 2015. i u nedjelju 8. studenoga 2015. godine u Mostaru u osnovnoj školi fra Petra Bakule, a potvrde za glasovanje će se preuzimati u gimnaziji fra Grge Martića. Obećavam da neće biti velikih gužvi na glasovanju”, rekao je konzul gerant iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević za RDV.

Veleposlanstvo RH je pozvalo sve hrvatske državljane koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj,

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, državljani koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birača.

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu/promjenu aktivne registracije te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u srijedu 28. listopada 2015. godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeće adrese:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini
Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434
E-pošta: croemb.sarajevo@mvep.hr; crocons.sarajevo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka
Milana Kranovića 1, Banja Luka
Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301
E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar
Zagrebačka 8, 88000 Mostar
Faks: + 387 36 315 630
E-pošta: gkrhmo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla
Kazan Mahala 1, 75000 Tuzla
Faks: + 387 35 306 607
E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr

“Pozivamo sve birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a imaju e-osobnu iskaznicu da provjere da li će se na dan izbora nalaziti na području diplomatsko-konzularnog predstavništva i države za koje im je u registru birača upisana bilješka o aktivnoj registraciji u inozemstvu. Podatke upisane u Registar birača mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr”, stoji u pozivu, prenosi Bljesak.info

Izborna mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena 7. i 8. studenog 2015. godine u vremenu od 7:00 do 19:00 sati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske na sljedećim adresama:

– Sarajevo, Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39;
– Banja Luka, Generalni konzulat RH, Milana Kranovića 1;
– Mostar, OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9 (Izdavanje potvrda za glasovanje na dan održavanja izbora u Gimnaziji Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar);
– Tuzla, Generalni konzulat RH, Kazan Mahala 1.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading