Select Page

ŽZH prva u BiH dobiva novu Vladu

ŽZH prva u BiH dobiva novu Vladu

Nakon što je Zdenko Ćosić imenovan za mandatara Vlade ŽZH, uslijedio je proces unutarstranačkih konzultacija te je postignut dogovor da se novi saziv Vlade imenuje u ponedjeljak 17. prosinca na prvoj redovitoj sjednici Skupštine ŽZH.

Nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu, bilo je jasno kako je najjasnija politička situacija u Županiji Zapadnohercegovačkoj, gdje je apsolutni pobjednik izbora HDZ BiH zajedno sa svojim koalicijskim partnerima osvojio 16 od 23 mjesta u Skupštini ŽZH. Stoga je brzo formiranje Vlade bilo i za očekivati.

Nakon održane konstituirajuće sjednice Skupštine ŽZH, na kojoj je za predsjednika izabran Ivan Jelčić (HDZ BiH), a za mandatara Vlade po treći put imenovan Zdenko Ćosić (HDZ BiH), uslijedio je proces konstituiranja novoga saziva Vlade ŽZH.

Dvije promjene

Kako je iz bliskih izvora potvrđeno za portal Jabuka.tv, novi saziv Vlade ŽZH za mandat 2018. – 2022. godine doživjet će dvije promjene u odnosu na prethodni mandat.

Naime, dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepana Boguta zamijenit će Tomislav Pejić iz Gruda, a Anitu Markić, dosadašnju ministricu pravosuđa i uprave, na toj poziciji zamijenit će Kristijan Zovko iz Širokog Brijega.

Ostatak Vlade ŽZH ostaje isti kao i u prethodnom mandatu.

Županija Zapadnohercegovačka tako će kao prva administrativno-teritorijalna jedinica u cijeloj BiH formirati svoju Vladu.

Prva redovita sjednica Skupštine ŽZH na kojoj će se imenovati nova Vlada održat će se u ponedjeljak 17. prosinca u 11 sati.

Novi saziv Vlade ŽZH koji je prijedlog Županijskog odbora HDZ BiH ŽZH bi trebao izgledati ovako:

Zdenko Ćosić (Široki Brijeg), predsjednik Vlade ŽZH

Toni Kraljević (Ljubuški), dopredsjednik Vlade i ministar financija

Dario Sesar (Posušje), ministar gospodarstva

Kristijan Zovko (Široki Brijeg), ministar pravosuđa i uprave

Tomislav Pejić (Grude), ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi

Ružica Mikulić (Grude), ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa

Zdravko Boras (Ljubuški), ministar unutarnjih poslova

Mladen Begić (Široki Brijeg), ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Miroslav Ramljak (Posušje), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading