Select Page

ŽZH: Trgovinama rad produljen do 18 sati

ŽZH: Trgovinama rad produljen do 18 sati

U ŽZH su do danas na prostoru naše županije virusom korona oboljele 32 osobe. U Širokom Brijegu 23, u Grudama 5, a u Posušju 4 osobe. Ukupno se u samoizolaciji nalazi 968 osoba: 154 u Grudama, 184 u Ljubuškom, 311 osoba u Posušju i 319 osoba u Širokom Brijegu. Ove podatke je na danas održanoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ŽZH iznio glasnogovornik stožera Stipan Zovko nakon što je završila 13. sjednica ovoga stožera. Kada se govori o dobnoj skupini oboljelih, presjek oboljelih osoba je 53 godine. Četiri osobe imaju manje od 24 godine, 16 osoba je između 25 i 65 osoba, a deset ih je starijih od 65 godina. Nažalost, dvije osobe su u našoj županiji preminule.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite ŽZH Stipan Zovko je kazao i da su donesene i nove mjere o radu trgovina. „Trgovinama je produžen rad sa 16 na 18 sati, subotom mogu raditi do 13 sati,a nedjeljom je zabranjen rad svim trgovinama osim pekarnicama i ljekarnama“, kazao je glasnogovornik Zovko. Kada su u pitanju kontakti zaraženih, ministar Pejić je kazao da je situacija pod kontrolom. „Uzeti su primarni i sekundarni kontakti, primarni su testirani. I danas smo napravili nekoliko testiranja osoba koji su u Širokim Brijegu povezani sa žarištem u Čitluku. Sve je još uvijek pod kontrolom“, kazao je ministar Pejić.

Tri žarišta u ŽZH

Govoreći o epidemiološkoj situaciji ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH dr. Tomislav Pejić je kazao da su na prostoru naše županije aktivna tri žarišta: U Jarama (Široki  Brijeg), u Grudama i onaj koji je povezan izravno s Čitlukom.

Izolatoriji skoro spremni

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH dr. Drago Martinović je kazao da su u lokalnim jedinicama samouprave naše županije spremna četiri izolatorija. „Dva su već sutra potpuno spremna za prijem zaraženih osoba kojim je potreban smještaj“, kazao je Martinović. Dodao je da je riječ o sportskim dvoranama u Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu i Posušju. Podsjetimo riječ je o opremljenim prostorima koji će biti pripravni ukoliko dođe do velikog broja zaraženih osoba, a kojima neće biti potrebna bolnička skrb. Prema riječima načelnika Branka Bage, na prostoru naše općine to je velika gradska športska dvorana.

Mjere za gospodarstvo

Predsjednik vlade ŽZH i zapovjednik Stožera civilne zaštite ŽZH je kazao da je jučer održan sastanak u vladi ove županije gdje je dogovoreno stručni tim ministarstva gospodarstva za pomoć gospodarstvenicima u županiji. „Predložit će se mjere za pomoć, za rasterećenje našeg gospodarstva, onoliko koliko je to u proračunskim okvirima . Moramo vidjeti kakve će mjere donijeti federalna vlada jer to se izravno odnosi i na nas“, kazao je Ćosić.

Stanje u MUP- u

Kada je riječ o MUP- u naše županije, jedan policajac je zaražen korona virusom, i taj slučaj je povezan sa žarištem u Čitluku. Ministar MUP- a ŽZH je kazao da je policajac dobro, te da slanje onih koji su bili u samoizolaciji neće utjecati na rad policije, jer policijskih službenika ima dovoljno. Podsjetimo, budući da je zaraženi radio u Policijskoj upravi Posušje, svi oni koji su 25. ožujka (njegov posljednji radni dan) radili s njim u smijeni već su, po primitku ove informacije, poslani u kućnu izolaciju, te će brigu nad njima preuzeti epidemiološka služba.  Još tada je ministar Grbavac kazao da nema mjesta panici, budući da je zaraženi policijski službenik bio u obavezi  poslove posljednjih dana obavljati noseći zaštitnu opremu koja je propisana (maska i rukavice) čime je mogućnost prenošenja virusa svedena na minimum. 

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading