Select Page

ŽZH: Veće plaće djelatnicima osnovnih škola

ŽZH: Veće plaće djelatnicima osnovnih škola

Djelatnici osnovnih škola u ŽZH-u od nove školske godine, jednako kao i zaposleni u srednjim školama ove županije, dobivat će za 5,5 posto višu plaću nego dosada.

Naime, u ponedjeljak je u zgradi Vlade Zapadnohercegovačke županije na sastanku između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a, potpisan novi kolektivni ugovor, piše Večernji list BiH.

Ugovor je ispred Vlade ŽZH-a potpisao premijer Zdenko Ćosić, a ispred Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama predsjednica Vesna Ćorluka. Na sastanku su bili nazočni i ministar financija Toni Kraljević, ministrica pravosuđa i uprave Anita Markić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić, kao i članovi Sindikata.

Nakon potpisivanja, predsjednik Ćosić i predsjednica Sindikata Vesna Ćorluka su izrazili zadovoljstvo postignutim sporazumom te nadu da će se uspješna suradnja nastaviti i ubuduće. Podsjetimo, plaće veće za 5,5 posto samo su dio boljih uvjeta koje osigurava novi kolektivni ugovor.

Naime, kao što smo već ranije pisali, rodilje će za vrijeme porodiljnog dopusta imati 100-postotni iznos plaće, s tim da će majke koje imaju troje i više djece moći, u razdoblju dok najmlađe dijete napuni dvije godine, raditi pola norme, a primati punu plaću.

Novim kolektivnim ugovorom regulirana je i isplata regresa, ali i jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada. Odlukom Vlade ŽZH-a isplata jubilarnih naknada za 10 godina bila je ukinuta.

Koeficijenti za djelatnike koji su pred mirovinom bit će povećani za 0,2, kako bi ostvarili veću mirovinu. Također, cijena prekovremenoga rada više neće biti 12 nego 15 KM po satu.

Kolektivni ugovor između Vlade Zapadnohercegovačke županije i sindikata potpisan je na razdoblje od godinu i pol dana.

Grude online

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading