Select Page

ŽZH: Više od 3,5 milijuna KM za javne objekte, ove godine obnova triju Domova zdravlja

ŽZH: Više od 3,5 milijuna KM za javne objekte, ove godine obnova triju Domova zdravlja

Tijekom tri godine na području Županije Zapadnohercegovačke obnovljeno je ukupno 16 javnih objekata, od čega 13 škola, jedan vrtić, sportska dvorana te Centar za socijalni rad.

U radove na tim objektima uloženo je više od 3,5 milijuna KM. Riječ je o projektu energetske učinkovitosti koji zajedno provode UNDP BiH i Vlada ŽZH, piše Večernji list.

Obnovljeni objekti

U obnovi, odnosno tzv. utopljavanju objekata, što podrazumijeva radove na fasadi, izmjenu otvora, krovova…, Vlada Županije Zapadnohercegovačke sudjelovala je s 50 posto sredstava. Prema informacijama iz Vlade ŽZH, u 2015. godini novi izgled dobile su Osnovna škola “Ivana Brlić Mažuranić” Ljubuški, Osnovna škola “Ruđer Bošković” Grude, Osnovna škola “Ante Bruno Bušić” Rakitno te Prva osnovna škola Široki Brijeg. U radove na spomenutim objektima uloženo je 1,170.000 KM.

Godinu poslije radovi su završeni na Dječjem vrtiću Ljubuški, Područnoj osnovnoj školi Grab – Ljubuški, Osnovnoj školi Kočerin – Široki Brijeg, Maloj školi – Područna škola I. osnovne škole Široki Brijeg, Osnovnoj školi Tihaljina – Grude, Sportskoj dvorani Grude, Osnovnoj školi “Vir” te Školskom centru Posušje. Ukupna vrijednost radova na navedenim objektima iznosila je 1,200.000 KM.

Prošle godine realizirani su radovi u iznosu od 585.000 KM, a obnovljene su Područna škola Cerno – Ljubuški, Osnovna škola “Biograci” – Široki Brijeg, Osnovna škola “Drinovci” – Grude te Centar za socijalni rad Posušje.

Kako se dalje navodi u informaciji Vlade ŽZH, dodatno je potpisan sporazum i proveden natječaj za novih pet objekata koji bi trebali biti obnovljeni ove godine.

Riječ je o Domu zdravlja Široki Brijeg, Domu zdravlja Grude, Domu zdravlja Posušje, Osnovnoj školi Sovići – Grude te zgradi Općine Ljubuški.

Vrijednost radova

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za ovih pet objekata iznosi 760.500 KM. Treba napomenuti i kako je kao pilot-projekt 2013. godine realizirano utopljavanje zgrade Vlade ZHŽ-a u iznosu 235.000 KM. Radovi su plaćeni iz županijskoga proračuna.

Inače, projekt energetske učinkovitosti provodi se na području cijele Federacije BiH, a najveću korist od njega imaju korisnici objekata koji su obnovljeni ili će biti. Većina objekata koji su ušli u projekt starija je od 20 do 30 godina te joj je nužno renoviranje s obzirom na to da u vrijeme gradnje nisu postojali standardi izolacije kao danas, piše Večernjak.

Stručnjaci ističu da se kroz mjere energetske učinkovitosti može ostvariti više od 70% uštede u energiji, a time pridonijeti i očuvanju okoliša.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading