Select Page

Održana 13. skupština HPD-a Pločno

Održana 13. skupština HPD-a Pločno

Već tradicionalno, veliki broj ljudi, njih oko 120, što članova, što prijatelja i gostiju Hrvatskog planinarskog društva Pločno, okupili su se u Posuškoj kino dvorani, da bi dana 08.02.2015. održali godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj su planinari podvukli crtu i razmotrili proteklu planinarsku godinu, te izvijestili o svim događanjima, usponima, putovanjima, infrastrukturnim zahvatima i financijskim kretanjima kroz godinu, ali i o planovima za narednu godinu.

Pozdravom dobrodošlice nazočnima, te minutom šutnje za pokojne članove društva, skupštinu je otvorio predsjednik društva, Mario Bonić, te je nastavio s izvješćem o radu u kojem izrazio zadovoljstvo vrlo uspješnim planinarskim djelovanjem društva kroz proteklu godinu. Od velikog broja planinarskih aktivnosti, istaknuo je uspješno organizirane planinarske manifestacije poput zahtjevnih memorijalnih planinarskih skupova „Ivica Plazonić“ i „Ćurdinom stazom“ u Masnoj Luci, „Ivan Jukić –Ikela“ u Zavracima, te tradicionalnog planinarskog pohoda „Križi“ na Orlovu kuku, a posebno se osvrnuo na velike napretke u izgradnju planinarskog doma u Masnoj Luci, jer ove godine su izgrađena dva kata i izlivene dvije betonske ploče. Ovom prilikom apelirao je na sve potencijalne donatore da sudjeluju u izgradnji planinarskog doma, jer je to projekt od velikog interesa za širu zajednicu, i služit će prvenstveno za promociju i podršku planinarenju, rekreaciji i zdravom životu, što bi trebao biti interes zajednice, ali i svakog pojedinca. Poseban doprinos društvu je dalo i 7 članova koji su uspješno završili tečaj za planinarske vodiče A kategorije, što je zalog za budućnost u smislu podizanja razine organizacije i sigurnosti planinarskih pohoda, kazao je Bonić.

Dopredsjednik društva, Željko Markota, u svome izlaganju o planovima za budućnost, osim nastavke gradnje doma, najavio je i da će HPD Pločno nastaviti s tradicijom organiziranja svih planinarskih skupova koje je ovo društvo i do sada organiziralo svake godine. Osim toga predstavio je i ambiciozan kalendar aktivnosti za 2015 godinu, s najavom brojnih uspona od Prenja i Čvrsnice, preko Biokova i Velebita, sve do Slovenskih Alpa.

Predsjednik HGSS-a Stanice Posušje, Filip Bago, prezentirao je prošlogodišnji rad ove stanice, te istaknuo plemenitost i humanost ove organizacije čija je primarna zadaća pomaganje unesrećenima, i to najčešće u vrlo teškim uvjetima. Pohvalio se nabavkom nvih nosila za spašavenje s nepristupačnih terena, i naveo brojne akcije spašavanja i potraga u kojima je sudjelovala HGSS Stanica Posušje. Protekle godine uspješno su osposobljeni i priključeni novi članovi Darko Ivanković i Mario Bakula, a Filip je i ovom prilikom pozvao mlade ljude da priključe školovanju i osposobljavanju za spašavatelja i člana HGSS Stanice Posušje.

Skupštini je nazočilo i vodstvo Planinarskog saveza Herceg – Bosne, predsjednik Branko Bago, dopredsjednik Dražen Pažin i tajnik Miljenko Bošnjak. Okupljenima se obratio Dražen Pažin, koji je istaknuo višegodišnji vrlo uspješan rad HPD-a Pločno sa zavidnim rezultatima, usprkos činjenici da se radi o relativno maloj Posuškoj sredini, koja u prošlosti i nije imala neku planinarsku tradiciju. On se posebno osvrnuo na novonastalu situaciju s trima planinarskim savezima na nivou države. Name u zadnje vrijeme dožlo je do pozitvnih pomaka u pregovorima između triju nacionalnih saveza u smislu prihvaćanja jedinstvenog statuta i uspostave jedinstvenog krovnog planinarskog saveza u BiH koji bi objedinjavao tri nacionalna saveza, odnosno koji bi zastupao sve tri nacije u BiH, na ravnopravnim principima.

Uslijedila je dodjela zahvalnica onima koji su se najviše istakli u pomaganju rada društva, bilo financijski, materijalno ili osobnim radom.

Na kraju je predsjednik društva zahvalio svima koji su došli i pozvao ih na domjenak u susjednu prostoriju.

hpd-plocno.com

OGLASI

Loading