Select Page

2. Požeški gospodarski forum: Veliki prostor za razvoj suradnje

2. Požeški gospodarski forum: Veliki prostor za razvoj suradnje

Danas se u Zagrebu održao drugi po redu Požeški gospodarski forum, projekt koji okuplja gospodarstvenike iz požeške kotline, ali i sve one koje posluju s Požegom i prepoznaju njezin potencijal.

Među uzvanicima bio je i načelnik općine Posušje Branko Bago sa suradnicima koji su ovaj forum iskoristili kao priliku za razgovore s različitim partnerima iz Požeško-slavonske Županije oko mogućnosti prekogranične suradnje.

Također, na forumu je bio prisutan ispred Udruge gospodarstvenika Pero Lončar koji je prezentirao rad udruge.

20171103_152900

Čitava priča počela je zahvaljujući skupini entuzijasta koji vjeruju u potencijal te regije i da se u njoj može svašta napraviti ako se cijeloj zemlji i Europi pokaže što požeška priča može donijeti svojim partnerima.

– Našim forumom želimo osvijestiti vlastite potencijale i pozvati na suradnju. Vremenska perspektiva našeg Foruma je 2025. godina do kada želimo izgraditi društvo. U današnje doba nove ekonomije moguće je realizirati svoje potencijale i ostvariti gospodarski uspjeh neovisno o tome gdje se nalazimo. Za to nam treba odvažnost, vizija i sinergija, kazao je Leon Begić, predsjednik Udruge požežana prilikom otvaranja foruma.

Okupljenima se obratio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić riječima da Požeško-slavonska županija ima svijetlu budućnost, prvenstveno zahvaljujući mladim ljudima.

Ipak, naglasio je i da je stanje u sektoru poljoprivrede statistički gledano idealno, dok u realnosti izgleda potpuno drugačije.

IMG_0336

– Na papiru izgleda dobro, imamo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, 165 tisuća OPG-ova, 105 tisuća onih koji primaju neku vrstu potpore, potpore iz godine u godinu su sve izdašnije. Međutim, kada dođemo na realno stanje vidimo da smo samodostatni u mandarinama i još dvije, tri kulture i tu staje cijela priča. Nikad nismo proizvodili manje nego sad čak ni u ratnim godinama, nismo pokriveni kada govorimo o segmentu izvoza i uvoza. Nikad više novca, nikad manje proizvodnje i poteškoća na tržištu, upozorio je Tolušić.

U ostatku programa foruma bilo je govora o pametnim gradovima koji u svakodenvnom radu koriste razvoj najnovijih tehnologija koje im pomažu u komunikaciji s ģrađanima, alternativnim načinima financiranja, poslovanja s bankama, primjena ICT-a u destinacijskom marketingu i drugo.

OGLASI

Loading