Select Page

21. Obljetnica oslobođenja Kupresa: Svečano otkrivena spomen ploča poginulim Posuškim vitezovima

21. Obljetnica oslobođenja Kupresa: Svečano otkrivena spomen ploča poginulim Posuškim vitezovima

 

Odavanjem počasti paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, i hrvatskom življu stradalom tijekom II. Svjetskog rata, danas su obilježeni 21. obljetnica oslobođenja Kupresa i Dan Specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB.

Tom prigodom u crkvi Sv. Obitelji, u nazočnosti brojnih izaslanstava braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, te izaslanika i predstavnika s državnih, županijskih i općinskih razina, služena je sveta misa koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić. Ispred Općine Posušje, obilježavanju Dana oslobođenja Kupresa nazočili su Općinski načelnik Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar i pomoćnik Općinskog načelnika za pitanja branitelja iz Domovinskog rata Ljubo Gavran.

Potom je, na oduševljenje mještana i gostiju, upriličen svečani pobjednički mimohod branitelja kupreškim ulicama, predvođen Prvim orkestrom hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je vodio do platoa Hrvatskog doma u središtu mjesta gdje je održana svečana Akademija.

Prestati s kriminalizacijom Domovinskog rata!

Na njoj su uz domaćina, načelnika kupreške općine Pericu Romića, mnoštvu se obratili zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a HR HB Zlatan Mijo Jelić, predstavnik HNS-a BiH Vlado Džoić, general HVO-a Stanko Spota, general HVO-a Željko Glasnović, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predstavnik Udruge specijalne policije MUP-a RH Josip Klemm, pukovnik HVO-a Josip Duspara, Predsjednik Udruge specijalne policije HR-HB Zdenko Jurič, te natporučnik HVO-a Josip Vidović. Uz podsjećanja na događanja koja ne samo da su donijela slobodu Kuprešacima, nego su i uvelike potpomogla oslobađanje okupiranih dijelova Republike Hrvatske, s ove Akademije upućen je snažan apel da se prestane s kriminalizacijom Domovinskog rata i omalovažavanjem ljudi koji su zaslužni za slobodu hrvatskog naroda u BiH i Republici Hrvatskoj.

Da imam 10 života, svih 10 bih dala za hrvatski narod

U sklopu obilježavanja ove obljetnice bivši suborci iz bojne Posuški vitezovi i Općina Posušje odlučila se barem simbolično odužiti dvojici pripadnika ove bojne koji su život utkali u slobodu hrvatskog naroda. Riječ je o Željku Jukiću i Mladenu Lučiću koji su život izgubili na Kupresu, a na mjestu pogibije podignuta je spomen ploča s njihovim imenima. Ploču su otkrili članovi obitelji poginulih, koji su potom s bivšim suborcima i Općinskim načelnicima Posušja i Kupresa, položili vijence i zapalili svijeće. Ovom prigodom nazočnima su se obratili predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO ŽZH i ratni zapovjednik bojne Posuški vitezovi Zdravko Jukić i general HVO-a Željko Glasnović. Jukić je zahvalio bivšim pripadnicima bojne Posuški vitezovi i Općinskom načelniku Branku Bagi na potpori pri gradnji spomenika, Ivanu Nenadiću koji je isklesao spomen ploču, kao i kupreškom načelniku Perici Romiću koji je pomogao pri rješavanju administrativnih pitanja. General Glasnović pak prisjećajući se tih ratnih godina osvrnuo se na ozračje koje je vladalo među hrvatskom vojskom pred oslobođenje Kupresa. Tako je citirao riječi jedne pripadnice ratnog saniteta koja je također svoj život položila na oltar domovine. Kazala je: „Da imam 10 života, svih 10 bih dala za hrvatski narod.“

opcina-posusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading