Select Page

Kroz Prenj ide tunel, autocesta zaobilazi Blagaj

Kroz Prenj ide tunel, autocesta zaobilazi Blagaj

Većinom glasova parlamenta FBiH usvojene su izmjene trase na koridoru 5C koji prolazi kroz Hercegovinu. Nakon značajnog političkog pritiska da se ubrza gradnja autoceste, uslijedila je reakcija lokalnih zajednica koje ne žele da im autocesta “prolazi kroz njive”. Kompromis je nađen izmjenom trase.

Vladini amandmani na Prijedlog prostornog plana posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH „Autocesta na Koridoru 5-c“ prihvaćeni su većinom glasova na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Tijekom rasprave je najviše bilo riječi o predviđenoj trasi kroz Hercegovinu. Iz opozicije je rečeno da planirana izgradnja dionica nije rezultat struke već „političkih talova“, dok je iz stranaka parlamentarne većine to negirano i potcrtan značaj Koridora 5-c kao veoma značajnog infrastrkturnog projekta u BiH i regiji za čiju realizaciju treba da se založe sve razine vlasti.

Izmjena trase

Po riječima Zdenka Antunovića, savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja, najznačajnije izmjene predviđene Vladinim amandmanima odnose se na dionicu Konjic (petlja Ovčari) – Mostar Sjever. Omogućavaju jeftinije i bolje rješenje izgradnjom tunela Prenj i skraćivanje trase autoputa za 18 kilometara, kao i veću isplativost projekta, rekao je između ostalog Antunović.

Također, usklađena je trasa autoceste na dionici Mostar Sjever – Mostar Jug. Umjesto prolaska trase kroz Blagaj, ona je pomjerena na način da prolazi između aerodroma Mostar i magistralne ceste M17. Potpuno je promijenjen položaj petlje Mostar Jug i time omogućena lakša i brža povezanost autoceste i magistralne ceste M17. Izmjena položaja trase na podoionici Mostar Jug -Počitelj je uzrokovala izmjenu položaja trase na prethodnoj dionici Mostar Sjever – Mostar Jug. Ove dionice predstavljaju i obilaznicu grada Mostara, kazao je Antunović.

– Vladinim amandmanima obuhvaćena je i definirana kompletna trasa Autoceste koridora 5-c od Svilaja (granica s Hrvatskom na sjeveru) do Biječe na jugu, na granici s Hrvatskom, koja će omogućiti povezivanje Koridora i Jadransko-jonske autoceste, odnosno utvrđen je konačan položaj trase Autoceste kroz teritorij BiH – Antunovićeve su riječi.

Vladinim amandmanima previđene su i korekcije trase od Doboj-Juga do Drivuše, čime se, kako je on dodao, rješava pitanje priključka autoceste Tuzla-Žepče na autocestu na Koridoru 5-c i definira trasa Koridora kroz Žepče. Izrađeno je idejno rješenje interregionalnog čvorišta u području južno od Žepča.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading