Select Page

UGP: Način sponzoriranja sporta od strane Javnih poduzeća je neprihvatljiv!

UGP: Način sponzoriranja sporta od strane Javnih poduzeća je neprihvatljiv!

Pod predsjedanjem predsjednika Ivana Šarića u utorak, 24. siječnja 2017., održana je 10. sjednica Upravnog odbora Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP).

Nakon pregleda događanja i usvajanja Zapisnika s 9. sjednice, razgovaralo se o prijedlogu tema za sastanak s Općinskim načelnikom koji bi se trebao održati uskoro.

Općinskom načelniku će biti predloženo više tema, a između njih valja istaknuti: Izjednačavanje uvjeta kupnje građevinskog zemljišta van poslovnih zona s uvjetima u poslovnim zonama, Izmjenu Odluke o porezu na tvrtku, kao i izmjenu Odluke o komunalnom redu po pitanju postavljanja reklamnih ploča na objekte i površine koje su u privatnom vlasništvu, kao i provedbu dijela Odluke o komunalnom redu temeljem koje je propisana obveza postavljanja natpisnih ploča na početku ulica, na trgovima i na križanjima.

Članovi Upravnog odbora su razgovarali i o smjernicama rada UGP-a u idućem periodu i zaključili, da bi UGP trebao uraditi neki projekt trajnog karaktera koji bi bio od općeg interesa i na korist i drugim udrugama, institucijama i organizacijama koje rade za opće dobro svih stanovnika Posušja.

Upravni odbor je usvojio i Odluku o visini članarine za 2017. godinu, a ona je ostala ista kao i prošlih godina i vezana je za broj zaposlenih kod svakog člana UGP-a.

Pod razno, razgovaralo se i o razini znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja te je zaključeno, da obrazovni sustav, u većini slučajeva, ne stvara potrebne i sposobne kadrovi za tržište rada.

Posebice je istaknut problem stjecanja diploma na privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojeg ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i stagnacije u razvitku. Velika većina tih kadrova se niti ne javlja na natječaje koje raspisuju gospodarstvenici, jer takvi, u pravilu, niti mogu, niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu.

Na kraju, razgovaralo se i o informaciji dobivenoj od Uprave HŠK Posušje i, po njima, diskriminirajućem načinu financiranja sporta od strane Javnih poduzeća Hrvatske telekomunikacije i EP HZHB. Po toj informaciji, nogometni klub Posušje dobiva vrlo mala ili nikakva sredstva u vidu sponzorstva od tih Javnih poduzeća, doke neki dobivaju po više stotina tisuća maraka.

Upravni odbor je donio zaključak, da je to vrlo loša i diskriminirajuća odluka, jer radi se o Javnim poduzećima koji vrlo velike prihode ostvaruju na području Općine Posušju i da bi sponzoriranje sporta morali vršiti putem Javnog poziva i vrlo jasnih kriterija u kojima bi, svakako, morao biti i kriterij naplaćenih usluga na području pojedine općine.

ugp

OGLASI

Loading