Select Page

29. obljetnica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

29. obljetnica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane
Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.https://a3f46c766ab57c8fcf6c476e1ff1842d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom.

Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovane su i pukovnije.

Na današnji dan održat će se središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice HVO-a. Prvo će u 17:30 biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle kod Središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Od 18 bati u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru bit će služena sv. misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Organizator je  1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH,Vojni ordinarij BiH uz suradnju s Hrvatskim narodnim saborom te braniteljskim udrugama HVO-a.

U Posušju će  Koordinacija udruga proisteklih u Domovinskom ratu HVO Herceg Bosne Posušje zajedno s predstavnicima Općinske vlasti položiti vijenac i zapaliti svijeće na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 10.00 sati.

Posušje.net/Jabuka.tv

OGLASI

Loading