Select Page

U tijeku gašenje požara na Čvrsnici

U tijeku gašenje požara na Čvrsnici

Na području Čvrsnice požar je i dalje aktivan, približio se platou Risovačkog dijela Čvrsnice u predjelu Sljemenjaci . Jutros, oko 9:30 sati, započela je akcija spašavanja. Na terenu je preko 100 spašavatelja, pristigli su pripadnici civilne zaštite, pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Sarajeva i Jablanice, spašavatelji GSS-a iz Jablanice. Na raspolaganju je oko 30 vozila i 3 helikoptera oružanih snaga, dva helikoptera za prijevoz civila na područje zahvaćeno požarom i jedan helikopter za gašenje požara. Trenutno je na planini prevezeno oko 70 spašavatelja i djelatnika šumarije koji u ovim trenutcima veliku pomoć pružaju i kao vodiči.

Požarna linija je duga 4,5 km, a veliki problem stvara nepristupačan teren, veliki oblak dima koji otežava vidljivost i bura. Na području Risovca, točnije pokraj Motela „Risovac“, postavljen je prvi stožer, dok je drugi stožer na lokalitetu Sljemena.

Napominjemo da je na obroncima planine Čvrsnice kod Jablanice požar izbio krajem lipnja, djelovanjem helikoptera požar je stavljen pod kontrolu, ali nije u potpunosti ugašen. Požar se ponovno reaktivirao, s obzirom da stogodišnja borova stabla često sagorjevaju i po nekoliko dana, a ponekad ih ne mogu ugasiti čak ni jače kiše. Problem je svakako loša opremljenost vatrogasaca kao i nedostatak letjelica. Sprečavanje požara i učinkovita borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijelom teritoriju.

blidinje.net

OGLASI

Loading