Select Page

Javna rasprava: Protiv ukidanja dodataka na plaće vatrogasaca ZHŽ

Javna rasprava: Protiv ukidanja dodataka na plaće vatrogasaca ZHŽ

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Nakon pozdravnih riječi moderatora javne rasprave dr. sc. Drage Martinovića ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, Ramo Dautbašić, šef Odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo FUCZ naveo je razloge za donošenje Nacrta zakona, te je obrazložio pojedine članke Nacrta zakona koji su izmijenjeni, dopunjeni ili izbrisani. Ispred FUCZ, predlagatelja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, osim Dautbašića u raspravi su sudjelovali Enisa Bajrović rukovoditelj sektora za pravne i opće poslove, Maida Mekić Skrobanović inspektor za zaštitu od požara i Mustafa Kadribegović stručni savjetnik za organiziranje, pripremanje i provođenje zaštite od požara i eksplozija.

Sudionici javne rasprave koja je organizirana za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju, zaposlenici Uprava civilne zaštite i gradskih/općinskih službi civilne zaštite, pripadnici vatrogasnih postrojbi, inspektori za zaštitu od požara, zaposlenici Šumskih gospodarskih društava i Zavoda za poljoprivredu, zastupnici županijskih skupština i drugi zainteresirani iznijeli su brojne primjedbe na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Najveći broj primjedbi odnosio se na članke Nacrta zakona koji se odnose na ukidanje dodatka na plaću za vatrogasce (članak 114. Zakona), obvezu formiranja vatrogasne postrojbe od strane pravnih osoba koje upravljaju šumama (članak 88. Zakona), kaznene mjere za kršenje Zakona… Na prijedlog tajnika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke će u suradnji s gradskom/općinskim službama civilne zaštite, mišljenje i amandmane na Nacrt zakona dostavit će Skupštini Županije Zapadnohercegovačke na daljnje postupanje.

Federalna uprava civilne zaštite sukladno zaključcima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji su prihvatili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH, provodi javnu raspravu o Nacrtu zakona koja će trajati 90 dana od 16. studenoga 2017. godine do 13. veljače 2018. godine.

Sugestije, primjedbe i prijedlozi na Nacrt zakona mogu se u pismenoj formi dostavljati putem pošte na adresu: Federalna uprava civilne zaštite ulica Vitomira Lukića broj 10, 71 000 Sarajevo ili na e-mail: fucz@fucz.gov.ba.

posusje.net

OGLASI

Loading