Select Page

Članovi Planinarskog društva Promina uživali na Blidinju

Članovi Planinarskog društva Promina uživali na Blidinju

Prethodnica, logistika krenula je put Blidinja, BiH, jake snage PD Promine, u jednom trenu na pamet mi je pao film „Ko to tamo peva“, eeeee, veselo… Skupili smo se u planinarskoj kući Orlove stine na Blidinjskom jezeru, gdje su nas dočekali domaćini, ugrijali kuću, predali ključeve i poželjeli nam dobro vrijeme i uspješne vježbe. Za večeru je bio žlomprt sa jajima ili ti po domaću pečenica, kobasice i razne druge delicije. Subota, -22 °C, dizanje, 6:00, kava, namazi raznih vrsta, ma pravi englezi, svi predznaci predivnog dana. Dok nas je sunce sramežljivo ćirilo iza visokih obronaka planine Čvrsnice.

28012017-cvrsnica-blidinje012

Prvo ranojutarnje predavanje održao nam je Željko Bockovac zvani Bocko upoznavanje sa opremom koja nam je potrebna u visokim gorjima. Nakon teoretskog dijela, osvojili smo prvu padinu i krenuli na praktični dio nastave pod punom planinarskom opremom, jedina razlika je šta sada već sami znamo montirati dereze (barem ja). Vidjeli smo kako izgleda simulirano zaustavljanje, a kada je došao red na polaznike, rasporedili smo se svaka grupa na svoju padinu i padaj brate mili koliko god želiš. Vidi na: https://www.youtube.com/watch?v=9m5i2M6ePS8

28012017-cvrsnica-blidinje009

Dobila sam vatrogasnu „profi“ kacigu (jedva mi je glava stala u nju) i cepin i kako bi naš svit reka aj se ti sada spontano zaitni niz padinu i školski se zaustavi. Neš ti problema, uredno sam ja to odradila a kao podsjetnik imam jednu krasnu dijagonalnu masnicu, ali zato je barem glava na ramenu. Predavač nam je pokazao kako se izrađuju sidrišta u snijegu, tzv. gljiva ili suza i osiguranje na jednu dvije ili više točaka i šta nam sve može poslužiti za izradu tih sidrišta (cepini, skije, lopate za snijeg, ruksaci…).

28012017-cvrsnica-blidinje006

„Navezivali“ smo se, tj. radili naveze sa dvije, tri i četiri osobe i tako „navezane“ predavač nas je poslao u bespuća Blidinjskih padina i rekao ne vraćajte se barem 20-tak minuta. Bilo je vrlo zanimljivo biti dio ekipe, a naš najmlađi polaznik Roko, pa di te baš sa mnom dopalo u grupu, spontano se bacio i…ajme…e Roko Roko. Nakon naporne vježbe, padanja, cerekanja Bocko je objavio Urbi et Orbi RUČAKKK, a šta smo bili brzi. Sve pohvale Dinku i Piliju na odličnom ručku, e tako to ide netko mora i skuhati fini ručak dok se mi ostali „itamo“ po snigu. Nakon ručka odlazak na skijalište gdje nas je dočekao naš sljedeći predavač Ivan Šafradin zvani Šafra, iz HGSS.

28012017-cvrsnica-blidinje005

Predavanje je bilo na temu lavina,procjena kvalitete snijega,lavinsko sondiranje, potraga u lavinama, ortovox uređaji za potragu (eee lipo su mu sakrili uređaj: https://www.youtube.com/watch?v=S3pqL3C7nh8) te spašavanje u lavinama.
Svi smo vrlo pozorno pratili predavanje osobito naš Dalibor,dok su neki od hladnoće počeli plesati. Nakon lavinskog sondiranja, procjene kvalitete snijega…predavanja su se nastavila u planinarskom domu na toplome. Stručni predavači i vrlo zanimljive teme, nekome kao upoznavanje na temu visokogorstva, a nekome da stekne približnu sliku kako to sve izgleda tamo vani na velikim minusima i koliko je opasno. Jedno novo iskustvo bilo je hodanje po zaleđenom Blidinjskom jezeru, a oni malo luđi, sva srića nitko iz naše ekipe, vozili su i automobile po površini.

28012017-cvrsnica-blidinje003

Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana. Nedjelja, -20 °C, ee malo nam je ugrijalo za cila dva stupnja. Nakon doručka ( kao pravi englezi, kobasice, hrenovke, oglavina) podijelili smo se u tri grupe, prva grupa ekstremi, odoše na Čvrsnicu, vrh Veliki Vilinac, druga grupa laganini, na Jelinak, treća grupa rekreativa odoše na skijanje, , a četvrta grupa sređivanje doma. Ja sam se našla u grupi koja se penjala na Jelinak (1806 m), nas devet sa punom opremom (dereze, krplje, štapi, cepini, špage, pljoske i nesto sitno za marendu) krenuli smo se uspinjati, propadati u snijeg, ma bilo nam je veselo u svakom pogledu. Pred nama su se sa svakim korakom u vis otvarali predivni vidici. Svako malo info o planinama kojima smo okruženi (Biokovo, Kamešnica, Troglav, Golija, Šator, Vran, Velež, Maglić, Čabulja…)

28012017-cvrsnica-blidinje002

I kako to biva na kraju, cijeli vikend bilo je nezamislivo ne zaokružiti ručkom u Hajdučkim vrletima, a Blidinje nas je ispratilo predivnim bojama sunca u zalasku. Zadovoljni jer nas je poslužilo predivno vrijeme, puno toga smo naučili, odradili vježbe, nahodali se, smijali se, upoznali neke nove ljude i obogatili svoje živote. “Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti, ni izgubiti, niti mi ih neko može ukrasti.”

pd-promina.hr

OGLASI

Loading