Select Page

FEDERALNI PARLAMENT Zastupnički dom usvojio Zakona o MIO

FEDERALNI PARLAMENT Zastupnički dom usvojio Zakona o MIO

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj izvanrednoj sjednici Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke, prenosi Fena.

– Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak – istaknuo je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zastupnicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine mirovine za one koji su otišli u mirovionu po novom zakonu o MIO.

Istaknuo je da je predviđeno da se redovito usklađivanje mirovina vrši 15. travnja svake godine.

– Zakonom se ostavlja mogućnost izvanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih mirovina ako su pozitivni ekonomski pokazatelji – naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije braniteljskih udruga FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost izvanredne sjednice, naglasio je da je novi zakon o MIO potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga poginulih branitelja koje su izgubile pravo na obiteljsku mirovinu.

– Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u trenutku kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovitom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na obiteljsku mirovinu – rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi s mirovinom policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o MIO.

– Prvo je da se koeficijent pomonoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine mirovine utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima – kazao je Hadžiabdić.

Tijekom rasprave o Nacrtu zakona o MIO, predstavnici oporbe uputili su zamjerke jer smatraju da će mirovine budućim umirovljenicima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru.

Zastupnici ‘većine’ naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje mirovinskog sustava i redovitu isplatu mirovina. O tome mogu li zakonska rješenja biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to poručili su da se sve kategorije umirovljenika trebaju istovjetno promatrati.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o MIO, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine.

HMS

OGLASI

Loading