Select Page

Među umrlima praktički nemamo cijepljenih bolesnika

Među umrlima praktički nemamo cijepljenih bolesnika

Prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao je večeras u HTV-ovu središnjem Dnevniku da je cijepljeno oko 8 posto njihovih bolesnika koji su hospitalizirani zbog uglavnom teže kliničke slike, dok su svi ostali, njih više od 90 posto, necijepljeni, javlja HRT.

– Isto tako, i među umrlima praktički nemamo cijepljenih bolesnika, to su isključivo necijepljeni, dodao je.

– Slikovito volim kazati da bi, kad bismo svi bili cijepljeni, u ovom času u splitskoj bolnici bilo možda od osam do deset bolesnika, na respiratoru možda jedan ili dva, a umrlih bismo imali možda jednoga ili dva tjedno, rekao je Ivić. Nedavno je objavljeno da je u zadarskoj bolnici umro 33-godišnji mladić koji je prije zaraze bio potpuno zdrava osoba. Nije bio cijepljen, razvio je teški oblik infekcije te je umro na respiratoru.

Je li cijepljenje jamstvo da bi preživio?

  – Vrlo vjerojatno jest. Naravno da uvijek postoje iznimke, mi znademo da u populaciji postoje one osobe koje, naizgled zdrave, ipak ne odgovaraju dobro na cjepivo. Njih u pravilu štiti kolektivna imunost – ako su svi drugi cijepljeni, onda je mala šansa da će se oni zaraziti. Ali takvih iznimaka uvijek ima, s tim da, naravno, mi ne možemo za ovaj pojedinačni slučaj bilo što do kraja kazati. Ako je bio zdrav, cjepivo bi mu najvjerojatnije bilo od koristi, rekao je Ivić. Ivić je rekao i da na njegovoj klinici nema djelatnika koji se odbijaju testirati. Dodao je da kao ustanova nemaju ovlast da bi na temelju toga bilo komu dali otkaz.

– Ja, recimo, one osobe koje se ne pridržavaju ovoga režima koji je propisan mogu jedino prijaviti našoj službi i zabraniti im da rade. Ali ni to čak do kraja ne mogu zabraniti, osoba može ostati prisutna, ja bih trebao zvati policiju, ali za to nemam ovlasti, rekao je Ivić. Rekao je i da je, ako gledamo procijepljenost u Hrvatskoj, zdravstveni sustav daleko najbolje procijepljen. Poručio je da je pravo pacijenta najvažnije te da osobe u čiji status zaraženosti nisu sigurni ne mogu raditi s bolesnicima. Upitan očekujete li zbog zahladnjenja i češćeg boravka u zatvorenom rast broja zaraženih, odnosno jačanje četvrtog vala, Ivić je rekao da je uvijek tako bilo i da ne postoji ni jedan razlog da tako ne bude i sada.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading