Select Page

HDZ BiH: Imamo najave da će se ”model Željka Komšića” spustiti na niže razine

HDZ BiH: Imamo najave da će se ”model Željka Komšića” spustiti na niže razine
Predsjedništvo HDZ-a BiH na sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru razgovaralo je o političkoj krizi u BiH te je pozvalo sve političke stranke da preuzmu političku odgovornost i svojim djelovanjem doprinesu stabilizaciji političkih odnosa.

Kako je na konferenciji za novinare kazao dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ono što HDZ BiH zagovara kroz pregovore o izmjenama Izbornog zakona je da su konstitutivnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, i njihova prava na legitimno predstavljanje i zastupanje, neodvojivi od Daytonskog mirovnog sporazuma i neodvojivi od pravnog sustava BiH.

Zahvaljujemo svim međunarodnim predstavnicima, prvenstveno administraciji Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, koje nastoje pomoći politički dijalog u BiH, i nadam se da će ubuduće biti još više angažirani u smislu otklanjanja blokada koje imamo i od unitarističkih i od separatističkih snaga u BiH koje se međusobno hrane, a ustvari dobivamo isti rezultat, odnosno ovu krizu koju imamo u BiH, kazao je Čavara.

Dodao je da je hrvatska strana najzainteresiranija za izbornu reformu, stoga će hrvatski politički predstavnici i ubuduće sudjelovati na svim sastancima na kojima se bude razgovaralo o toj temi.

Čini se da je odgađanje dolaska gospodina Palmera i gospođe Eichhorst prouzrokovano najavama povlačenja stranaka iz pregovaračkog procesa, i to stranaka koje formalno nisu sudjelovale u tom procesu, a i najavama potpredsjednika i drugih članova predsjedništva SDA da će se povući iz pregovora. To se uklapa u tezu da se SDA i sve druge probosanske, probošnjačke, u stvari unitarističke snage, ne žele dogovoriti oko provedbe odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju i zastupanju. Međutim, mi ćemo na tome ustrajati i mislim da će uz pomoć međunarodne zajednice razum prevladati. Sve oko ključnih problema u BiH moramo riješiti kroz razgovor i dijalog, to nema alternativu, poručio je Čavara, javlja Fena.

Čavara je dodao kako se nada da će se razgovori o izmjenama Izbornog zakona nastaviti što prije.

Mi kao Hrvati i HDZ uvijek smo nastojali biti, odnosno i jesmo kohezivni u BiH i to ćemo biti i ubuduće, ali isto tako treba nam potpora u ovom vremenu u kojem vidite kako se ponašaju određene strukture. Ono što je jako važno je da i međunarodni predstavnici vide da je rješenje izbornog zakonodavstva temelj demokracije. Imamo najave da će se “model Željka Komšića” spustiti na niže razine, a to je izborni inženjering. Ako ne bude izmjena Izbornog zakona onda nema uvjeta da se izbori održe, a onda ne možemo ni funkcionirati kao država. Moramo to riješiti, ustvrdio je Čavara.

Dodao je kako je na sjednici Predsjedništva HDZ-a razmatrana i odgoda posjeta Bosni i Hercegovini predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Mi nemamo informacije da može biti ugrožena sigurnost, ali nedostatak informacija ne daje nam pravo da nekome jamčimo da to nije tako. Nadamo se da će predsjednik Milanović posjetiti Bosnu i Hercegovinu nekom drugom prigodom kada se za to steknu uvjeti, kazao je Čavara.

Na 27. sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlanstkog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading