Select Page

Usvojen zakon koji rješava dugovanja bolnica

Usvojen zakon koji rješava dugovanja bolnica

Zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine su nakon rasprave usvojili Prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Ovime će iz federalnog proračuna biti izdvojeno 225 milijuna KM pomoći za zdravstvene institucije u FBiH koje imaju problema s dugovanjima, od toga najviše Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru sa 63 milijuna KM.

Upravo je to zasmetalo opoziciji na sjednici u utorak, navodeći da se tako pravi ustupak HDZ-u i onima koji su dugove i napravili. NiP-ov zastupnik Aljoša Čampara ukazao je na nelogičnost raspodjele novca zbog toga što klinička bolnica u Mostaru dobiva više novca nego klinički centri u Sarajevu i Tuzli zajedno.

Članovi opozicijskih stranaka pitali su još jednom za objašnjenje na koji način je predviđena raspodjela, odnosno kakav je bio kriterij prilikom dodjele novca. Međutim umjesto objašnjenja, zakon je usvojen i u Domu naroda, a prethodno u Zastupničkom domu.

U raspravi su sudjelovali Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, Nijaz Musić, Vibor Handžić, koji su poručili da je raspodjela novca urađena politički u dogovoru SDA i HDZ-a, a da su u suštini nagrađeni najveći dužnici u zdravstvenom sektoru. Ističe se da zakon nije rađen prema analizi djelovanja menadžmenata tih bolnica koje su napravile dugove, odnosno nije ponuđen ni odgovor na pitanje kako je došlo do dugovanja u ukupnom iznosu od 438 milijuna KM, prenosi Klix.

Konaković je kazao i da je nelogično što se oko 30 milijuna dodjeljuje ustanovi koja se godinama hvali pozitivnim poslovanjem, a nekim drugim bolnicama daleko manje.

Neki članovi Doma, poput SDP-ove Vesne Saradžić, tijekom rasprave su izjavili također da Zakon nije dobar, ali da će glasati “za” ako je to presudno za funkcioniranje javnih zdravstvenih ustanova kojima je novac neophodan, a sve u cilju bolje zdravstvene zaštite pacijenata.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading