Select Page

9. sjednica OV-a: Nove zelene površine i javni sadržaji u naselju Procip – Carski gaj

9. sjednica OV-a: Nove zelene površine i javni sadržaji u naselju Procip – Carski gaj

Jutros je održana 9. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje.

Započela je uobičajeno vijećničkim pitanjima. Vijećnik Mario Šušnjar je dao nekoliko prijedloga vezanih za socijalne teme za budući proračun te je otvorio pitanje povećanja plaća u jedinici lokalne uprave. Načelnik Ante Begić je odgovorio kako će se o proračunu raspravljati kada bude za to vrijeme, a vezano za pitanje povećanja osobnih dohodaka odgovorio je kako su u tijeku pregovori sa sindikatom. Šušnjar je ovom prilikom ustvrdio i da Proračun općine nikad nije bio veći, što je argumentirano demantirao Bernard Bakula, pomoćnik načelnika za financije. Rekao je kako se prvih 8 mjeseci bilježi oko pola milijuna manje prihoda u usporedbi na isto razdoblje predpandemijske 2019. godine U nastavku je Bakula govorio o stanju u Proračunu, obvezama, ali i najavama novih zakonskih regulativa kojima bi se mogli umanjiti priljevi.

Vijećnik Tomislav Topić je ponovno iznio ideju o sistematskom pregledu djece za učenike 6. razreda te je upitao o statusu provedbe. Vijećnik i ravnatelj središnje posuške Osnovne škole Zvonimir Širić odgovorio je kako su se već organizirali sastanci na tu temu te da je Odluka s Vijeća otišla do Doma zdravlja. Zbog situacije s epidemijom proces realizacije se usporio. Širić je najavio kako će ponovno uputiti dopis prema DZ Posušje u nadi da će se u skorije vrijeme moći organizirati pregled za učenike.

Vijećnik Petar Pišković postavio je upit oko rekonstrukcije ulice Fra Petra Bakule. Načelnik Begić odgovorio je javni poziv na koji je Općina uspješno aplicirala trajao do polovice ljeta te da se čeka uplata sredstava za ovu namjenu. Potom će se raspisati javni natječaj, i najizglednije, zbog vremenskih uvjeta, radovi će krenuti u proljeće iduće godine.

Vijećnica Liljana Pirić također se dotakla infrastrukturnih tema, nastavka radova u ulici H.S. Kosače te je iznijela prijedlog da se postavi ležeći policajac na vezi Meljakuša1-2, zbog sigurnosti pješaka. Načelnik je rekao kako će se konzultirati sa prometnim stručnjacima vezanim uz ležeće policajce, ističući kako ovakvih zahtjeva ima još. Vezano za drugo pitanje rekao je kako će radovi na Meljakuši 1. se  u skorije vrijeme nastaviti, pojašnjavajući nepredviđene okolnosti zbog kojih su prolongirani.

Vijećnik Širić, osvrćući se na objave po društvenim mrežama u kojima se tvrdi kako se ništa nije napravilo na sanaciji i zaštiti ceste od Jukića okučja prema Ričini, upitao je načelnika što se točno događa i jesu li tvrdnje istinite? Načelnik je otvoreno odgovorio kako ovo pitanje, kao i druga, redovno problematizira vijećnik HSS-a Mario Šušnjar. „Ona se često ne temelje na činjenicama, već se fabriciraju na najprizemniji način, ne bi li se obmanula javnost, a stvorila negativna percepcija o radu Općine u javnosti.“- rekao je načelnik. Nadalje upozorio je da bi polazna točka svakog vijećnika i političara s integritetom u javnim istupima morala počivati na argumentima i točnim informacijama. U nastavku na ovu temu, načelnik je iznio niz informacija o aktivnostima koje su poduzete, počevši od raspisivanja javnog natječaja do izbora izvođača za rješenje pitanja odvodnje na navedenoj dionici, za koje je vijećnik Šušnjar tvrdio u svojim objavama na društvenim mrežama da nisu provedene. Uputio je i dobromanjeran savjet njemu, ali i drugim vijećnicima koji imaju konstruktivne kritike vezane za rad Općine, kako prije istupa uvijek mogu potražiti slušbene informacije u općinskim službama.

U nastavku su se razmatrala i usvajala izvješća o radu obrazovnih institucija na području naše općine. Izdvajamo detalje o radu osnovnih škola. Kada je riječ o središnjoj osnovnoj školi Ivana Mažuranića koju trenutno pohađa 1191 učenik. Kako je navedeo u Izvješću, u protekloj godini je ostvaren niz aktivnoti na poboljšanju uvjeta rada. Izdvajamo: prilagodbu sanitarnog čvora osobama s invaliditetom, rješavanje oborinskih voda, rekonstrukciju centralog grijanja u „krilu“ OŠ, opremanje informatičkog kabineta novim računalima, m-botovima za potrebe programiranja te 3D pisača, rekonstrukciju igrališta te nabavku i instalaciju pametnih ploča. Kada je riječ o područnim školama započelo se s implementacijom projekta energetske učinkovitosti u Vinjanima, kao i izgradnja košarkaškog igrališta, završena je nadogradnja škole u Čitluku te se nabavljao namještaj za učionice i prateće prostorije. Također rekonstruiran je istočni zid u područnoj školi Batin.

U školi Vranić, koju pohađa 89 učenika, prošle godine izvršeno je opremanje knjižnice te je nabavljena dodatna oprema za kabinet biologije. U područnoj školi broćanac završeni su radovi na školskom igralištu.

OŠ A.B Bušića Rakitno u središnoj školi broji 201 učenika. Kada je riječ o ulaganjima, izvršeno je premještanje informatičkog kabineta, nabavljeno je novo prijenosno računalo s projektorom, izvršena je rekonstrukcija ograde školskog igrališta te je izvršeno spajanje na vodovodnu mrežu. U Područnoj školi Sutina nabavljeno je novo računalo s multifunkcijskim uređajem za potrebe nastave, asfaltiran je prilaz školi te su ugrađene zaštite od sunca za dvije učionice.

OŠ Franice dall Era Vir (središnja škola) školske 2020./21. pohađalo je 62 učenika. Uz navedene školske aktivnosti, također su naveli i ulaganja na školskoj infrastrukturi. Tako je ograđeno školsko igralište, uređeno je s novim spravama za razonodu, prikupljena su sredstva za kupnju interaktivne ploče, nabavljeno računalo za administraciju te pojačane Internet veze.

Izvješća su podnijeli i ravnatelji srednjih škola te ravnatelj Glazbene škole Posušje. Ista su razmatrana i usvojena.

U nastavku sjednice usvojeno je godišnje izvješće JP Radio Posušje doo. Kako je pojasnila ravnateljica radija Marija Đerek, poslovanje je unatoč pandemiji i osjetnom padu prihoda bilo stabilno te su se uredno servisirale sve obveze. Izmirivane su i neke stare obveze, prvenstveno Nadzornom odboru. Također se u skladu s mogućnostima radilo na obnavljanju opreme i  uređenju prostorija. Programski sadržaji emitirani su u prema dozvoli regulatora.

Vezano za Izvješće JP Vodovod, koje je usvojeno, cjelokupno poslovanje, kako je naveo Frano Lebo direktor poduzeća, na razinama je prošlih godina. Poslovalo se s dobiti. Kao i druga poduzeća tako je i ovo korona kriza ograničila u poslovanju, no unatoč svemu, godina se završila dobro, ocijenio je Lebo.

U nastavku, također je usvojen i Prijedlog Odluke o deficitarnim zanimanjima.

Iz područja katastra i urbanizma izdvajamo Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana „PROCIP“- Carski gaj. Time su se definirale i nove javne površine. Ono što će zasigurno razveseliti mještane ovog dijela Posušja jeste i predviđeno uređenje zelenih površina i igrališta čime će se doprinjeti zdravijem iskorištavanju slobodnog vremena.

Od ostalit usvojenih točaka iz ove domene izdvajamo:

-Prijedlog za pokretanje procedure izdvajanja šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja

-Prijedlog pristupanju izradi regulacijskog plana GRADAC (Sedlića brig-Šarapova draga)

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana RASTOVAČA-ILIJINO BRDO

-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana MARTIĆA KRIŽ (Sjeveroistočno od groblja Martića Križ)

Sjednica je završila nešto iza 12 sati.

OGLASI

Loading