Select Page

Svečano obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa

Svečano obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa

Danas je u Kupresu svečano obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa.

Programu obilježavanja nazočila su brojna izaslanstva, među kojima je bilo i izaslanstvo Općine Posušje predvođeno načelnikom Antom Begićem i predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Lončarom, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje, obitelji poginulih, nestalih i umrlih, kao i mnogobrojni Posušani.

Među njima su također bili Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ivica Pavković Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Mate Lončar savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

U spomen na sve poginule, nestale i umrle branitelje, a posebno one s područja općine Posušje, položeni su vijenci i upaljene su svijeće uz molitvu pred spomen obilježjima Vukovarcima, Kupreško polje i pred središnjim Spomen obilježjem.

Svetu misu na kupreškoj visoravni u crkvi Sv. Obitelji predslavio je don Slavko Rajič, vojni kapelan u Hrvatskoj uz koncelebraciju domaćeg župnika don Tome Mlakića, kapelana don Jadranka Kurta, fra Niku Petonjića i domaće sinove svećenike don Ivicu Mršu i don Antu Ledića.

Nakon svete mise uslijedila je molitva opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u II. svjetskom ratu, a predmolio ju je don Slavko.

Oslobođenju Kupresa prethodila je operacija Cincar u kojoj su postrojbe HVO-a oslobodile Kupres i veći dio Kupreške visoravni (ukupno oslobođeno oko 600 četvornih kilometara). Operacija Cincar je trajala od 1. studenog do 3. studenog 1994.

Oslobađanje Kupresa na današnji dan bio je veličanstveni početak uvoda u oslobodilačke akcije HV-a, primarno Oluju, i HVO-a u BiH: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Maestral i Južni potez. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

OGLASI

Loading