Select Page

AGENCIJA ZA STATISTIKU: Počelo treće godišnje istraživanje farmi u BiH

AGENCIJA ZA STATISTIKU: Počelo treće godišnje istraživanje farmi u BiH

Agencija za statistiku BiH, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, po treći put provodi statistu pod nazivom Anketa „Godišnje istraživanje farmi 2019“.

Anketiranje će trajati dva tjedna od 1. do 15. prosinca ove godine. Anketu će provoditi oko 100 anketara i kontrolora – od čega sedam u Brčko distriktu, akreditiranih od strane Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 10.564 slučajno odabranih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Istovremeno, bit će anketirano i 1.515 pravnih osoba i poduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte. U Brčko distriktu bit će anketirano 397 obiteljskih gazdinstava i 95 pravnih osoba i poduzetnika.

Osnovi cilj provođenja Ankete “Godišnje istraživanje farmi” je prikupljanje podataka o poljoprivrednoj proizvodnji na poljoprivrednim obiteljskim i gazdinstvima pravnih osoba (poljoprivrednih poduzeća/poduzetnika/zadruga), o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj uporabi.

Anketari će prikupljati podatke o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočne proizvodnje, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka, potrošnji, bilansu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površinama kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta i međufaznoj potrošnji.

Rezultati ankete će biti objavljeni s prošlogodišnjim rezultatima radi usporedbe podataka u drugoj polovici 2020. godine.

Značaj ove ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou općina. Budući da se Anketa “Godišnje istraživanje farmi 2019” realizira u skladu s EU regulativama, metodološkim uputstvima, preporukama i objašnjenjima Eurostata podaci iz poljoprivrede će biti međunarodno uporedivi, a doprinijet će i kvalitetu podataka koji se koriste za ekonomske statistike u poljoprivredi pri izradi bilanci i udjela poljoprivrede u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH (GDP).

Zbog značaja Ankete „Godišnje istraživanje farmi“ statističke institucije su zamolile nositelje obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim osobama i poduzetnike za aktivnu suradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i jamče da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

vecernji.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading