Select Page

Ako se netko brinuo Kim Jong-Un je dobro, otvorio je tvornicu umjetnog gnojiva

Ako se netko brinuo Kim Jong-Un je dobro, otvorio je tvornicu umjetnog gnojiva
Kim Jong-Un pojavio se u javnosti prvi put nakon 20 dana, pišu sjevernokorejski državni mediji, a prenosi BBC.

Državna agencija KCNA izvještava da je sjevernokorejski čelnik presjekao vrpcu na otvaranju tvornice umjetnog gnojiva. “Sudjelovao je na svečanosti” i svi “nazočni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio, dodaje agencija.

Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu, izvijestila je KCNA.

Podsjetimo, nagađanja o Kimovom zdravlju i lokaciji njegovog boravka krenule su nakon što prvi put nije sudjelovao na proslavama 15. travnja kojima se obilježava rođendan njegovog pokojnog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Internetska stranica NK PRO, koja nadzire tu državu, u utorak je objavila fotografije komercijalnih satelita na kojima se vide brodovi koje Kim često koristi. Kretanje tih plovila sugeriralo je da je Kim možda u obalnom ljetovalištu Wonsanu. 

Sjevernokorejski mediji posljednji su put o Kimovom kretanju izvijestili 11. travnja, kad je predsjedao jednim sastankom, no gotovo svakodnevno prenose njegova pisma i diplomatske poruke. U međuvremenu se spekuliralo da je imao operaciju srca i da je u komi, a kasnije da ima koronavirus.

Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje, pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim 35-godišnjeg Jong-una zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države “pozorno prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak, upitan u Washingtonu, htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije, prenosi Index.hr.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading