Select Page

Američko veleposlanstvo zabrinuto zbog stavova u deklaraciji SDA

Američko veleposlanstvo zabrinuto zbog stavova u deklaraciji SDA

Američko veleposlanstvo u Sarajevu izrazilo je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podjele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA.

Veleposlanstvo SAD-a u poruci objavljenoj na “Twitteru” ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje potiče postojeće političke tenzije, prenosi Hrvatski Medijski Servis..

“Stav SAD je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka euroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantiran Daytonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na odcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s unaprijed određenim procedurama u Ustavu za što je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading