Select Page

Andrej Plenković otvara mostarski Sajam

Andrej Plenković otvara mostarski Sajam

Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske – zemlje partnera ovogodišnje Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017. – otvorit će u utorak, 4. travnja, dvadeseto po redu izdanje te sajamske manifestacije.

Nakon nekoliko godina stagnacija, ovogodišnje jubilarno izdanje mostarskog Sajma bit će ponovno na razini najboljih godina te će okupiti više od 800 izlagača iz 30 zemalja.

”Čini se kako je kriza konačno popustila. Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana i, na žalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve tvrtke koje su izrazile interes za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta”, kazala je na konferenciji za novinare direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak.

Hrvatski veleposlanik u Sarajevu Ivan Del Vechio kazao je kako je mostarski Sajam u proteklih dvadeset godina zaslužio epitet jednoga od najzančajnijih gospodarskih sajmova u regiji, dodavši kako postoji još prostora za napredak i rast.

”Posebno me veseli što će Hrvatska biti zemlja partner ovoga jubilarnoga izdanja Sajma. Kao što znate, Hrvatska je najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, dok je Bosna i Hercegovina na petom mjestu hrvatskih trgovinskih partnera. Hrvatska ima oko 200 tvrtki registriranih u BiH, dok BiH ima stotinjak tvrtki koje posluju u Hrvatskoj”, istaknuo je Del Vechio.

Po njegovim riječima, ohrabrujući su podatci o makroekonomskim kretanjima u Bosni i Hercegovini, posebice podatci o rastu bh. izvoza u zemlje Europske unije.

”Treba podcrtati značajan porast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH, koji je porastao za 16 posto u prošloj godini. To znači da je strah od potpisivanja i primjena Protokola o stabilizaciji i pridruživanju bio neosnovan”, istaknuo je hrvatski veleposlanik.

Dodao je kako će Hrvatska u budućnosti snažno angažirati na povezivanju bh. županija i regija s hrvatskim županijama u euroregije, kao i na uključivanju BiH u Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more, čiji je cilj izgradnja energetskih, turističkih i prometnih koridora na europskom području između Jadranskog i Baltičkog mora.

Govoreći o sadržaju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017., Bošnjak ja kazala kako će i ove godine popratni program biti jako bogat.

Planirano je, među ostalim, održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

foto: abc portal

OGLASI

Loading