Select Page

Broj nezaposlenih u BiH najniži u 13 godina, a skoro dvostruko veća potražnja za radnicima

Broj nezaposlenih u BiH najniži u 13 godina, a skoro dvostruko veća potražnja za radnicima

Nezaposlenost se u BiH stalno smanjivala tijekom prošle godine. Tako je u prosincu bilo 435.266 nezaposlenih osoba, što je najmanji broj od 2005. godine otkada Agencija za rad i zapošljavanje BiH vodi ovu statistiku, piše Večernji list BiH.

Nezaposlenost je u odnosu na 2017. smanjena za 39.818 osoba ili 8,4%. Tržište rada BiH značajno se promijenilo u 2018. godini. Problem nedostatka kvalificirane radne snage postao je još izraženiji zbog novih prilika na tržištu rada. BiH ima stotine tisuća nezaposlenih, ali i problem s nedostatkom radne snage. Tekstilna i obućarska industrija te građevinske tvrtke imaju problem pronaći radnike, dok oni koji traže posao teško nalaze poslodavca koji će im osigurati odgovarajuće uvjete. Općenito se broj nezaposlenih u BiH smanjuje, ali se smanjuje i broj zaposlenih.

Brojčani pokazatelji

Analiza tržišta rada za 2018. portala Posao.ba pokazuje trend povećanja potražnje za radnicima od čak 41%. Najveća promjena, očekivano, bila je kada je u pitanju potražnja za bh. radnicima u inozemstvu. U 2018. na portalu Posao.ba objavljena su 8052 oglasa za posao (za 23% više u odnosu na 2017.) preko kojih su oglašena 21.084 radna mjesta (za 41% više nego u prethodnoj godini). Objavljeni oglasi u 2018. pregledani su 13,553.350 puta. a prosječan broj pregleda po oglasu iznosio je 1683 puta. Poslodavci su u ovom razdoblju primili 317.621 prijavu za posao preko navedenog portala, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 15 osoba (što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje 2017. kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba), što nije uvjetovano padom zanimanja nezaposlenih već značajnim rastom potražnje. Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su komercijala – prodaja, ugostiteljstvo i turizam te proizvodnja. Najveće zanimanje za rad zabilježeno je u kategorijama administrativne usluge, ekonomija, financije i računovodstvo, marketing i PR, komercijala i prodaja, a najmanje zanimanje u kategorijama građevinarstvo, policija i zaštitarske usluge, zanatske usluge i proizvodnja. Prema analizi, ljudi u BiH pokazuju sklonost tzv. uredskim poslovima, dok su manje zainteresirani za rad u proizvodnji i građevinarstvu. Najtraženija zanimanja lani bila su prodavač/trgovac, radnik u proizvodnji, građevinski radnik, agent, konobar, vozač, komercijalist, unapređivač prodaje, programer, električar i kuhar.
Ponude poslova

Kada je u pitanju zanimanje bh. građana za rad u inozemstvu, broj prijava za rad na istima iznosio je 11.000 i veći je za čak 98,5% u odnosu na 2017. Zemlje iz kojih je dolazio najveći broj ponuda za rad u inozemstvu su Hrvatska, iz koje je bilo čak 50% svih radnih mjesta objavljenih u inozemstvu, zatim Njemačka, Slovenija, Malta i Crna Gora. Najveća potražnja bila je za poslove u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, elektrotehnici i strojarstvu, proizvodnji i zdravstvu. Što se tiče rada u inozemstvu, bh. građanima najatraktivnije su europske zemlje, i to Njemačka, Austrija, Švicarska, Švedska i Norveška. Tri najvažnija razloga odlaska su bolji životni standard, ekonomska nesigurnost u zemlji u kojoj žive te bolja plaća.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading