Select Page

Miro Lovrić je brigadir HVO-a u mirovini i s obitelji uzgaja plantažu aronije u Viru

Miro Lovrić je brigadir HVO-a u mirovini i s obitelji uzgaja plantažu aronije u Viru

Uzgoj biljke aronije postaje zanimljiva i korisna zamisao u nekim krajevima. Tako je i u posuškom Viru (Lovrići-Budimiri) u obitelji Miroslava Lovrića, brigadira u mirovini, inače zapovjednika ratnog zrakoplovstva HVO-a.

Prije tri godine vrijedni Miroslav je zajedno sa svojom majkom Jelom, dva sina Zdravkom i Ivanom i kćeri Brankom zasadio 850 sadnica aronije. U uvodu ove priče rekao je kako je teško opće stanje pravi razlog tog poteza, te odljev mladih u strane zemlje. Plantaža je zasađena na tri oranice ukupne površine 4 dunuma. Tu je i izvor svježe vode koja teče i u trenutcima većih suša. U plantaži je proveden sustav „kap po kap“. Naime Aronija, nazivom Sibirska aronija, potječe iz Sjeverne Amerike unatoč nazivu sibirska.

aronija1

– To je biljka veoma otporna na vanjske utjecaje i taj naziv je zaslužila kada je preživjela nuklearnu katastrofu u Černobilu 1986. godine. Sadrži velike količine vitamina, nekoliko desetaka puta više od slične joj borovnice i sadrži izuzetno rijetki vitamin P. Životni vijek je joj oko 50 godina (zavisno od vrste). Sve što ta biljka rodi, stopostotno je iskoristivo, potvrdili su u obitelji Lovrić.

aronija3

Od njenih plodova prave se sokovi, pekmezi, čajevi, likeri i ta lista je jako duga. Ova ekstra biljka ima oblik grma dimenzija dva metra u promjeru. Plodovi se javljaju u obliku grozda i na jednom grozdu bude oko 15 bobica. Biljka nije puno zahtijevna, uspijeva na većini mjesta na zemlji, osim na područjima ekstremnih vrućina kroz cijelu godinu. Idealna klima za sadnju je brdsko-planinska, u području uz mnogo jutarnje rose (od Dinarskog gorja sjeverno). Nije joj potrebno mnogo vode da bi rodila.

aronija3

– Prve 4 godine aronije zahtijevaju mnogo rada oko njih poput okopavanja, a nakon toga samo je potrebno oko njih kositi. Biljka počinje rađati nakon završetka razvitka korijena koji traje do 2 do 3 godine. Prvih četiri godine urod nije velik, ali u petoj godini prinos iznosi oko 10 kg po jednom grmu. Već stižu pohvale za vrijednu obitelj, a neki, posebice staiji, pa tako i Pava i Jela potvrđuju kako im je aronija promjenila život na bolje. Obitelj Lovrić je zadovoljna svojim ulaganjem u aronije, a posebno potražnjom proizvode. U planu je osnivanje obiteljskog poduzetništva i proširivanje proizvodnje i ponude.

radioposusje.ba/Pero Crnogorac (pc)

OGLASI

Loading