Select Page

ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Ovo što je Milanović napravio nije dobro, mi ostajemo ovdje’

ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Ovo što je Milanović napravio nije dobro, mi ostajemo ovdje’

Predsjednik Zoran Milanović iznenada je napustio proslavu obljetnice akcije Bljesak kazavši kako neće sudjelovati u svečanosti jer su se pojavila dva muškarca s majicama HOS-a na kojima je pisalo Za dom spremni smatrajući to provokacijom. Incident je u Okučanima komentirao premijer Andrej Plenković.

Shvatio sam to, razgovarali smo doslovno minutu. To je njegova odluka. Uvijek smo poštovali žrtvu hrvatskih branitelja pa nikada nećete od nas čuti da ploču s imenima branitelja se može baciti. Tako je i s onom pločom koja je premještena iz Jasenovca za što smatram da je dobro. Njegovo je pravo da ode, naša obveza je da ostanemo ovdje – kazao je Plenković pa se osvrnuo na Milanovićevu konstataciju kako je riječ o provokaciji.

– Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Ono što su predsjednik Tuđman i hrvatska vojska učinili jest objedinjavanje svih hrvatskih snaga u službeni formalni sastav naše vojske i policije. Razlika koju radimo danas na ovom mjestu, na ovaj način, nije dobra. Dakle to što je predsjednik napravio. Jer ovdje smo došli da bismo odali počast tim ljudima i hrvatskoj slobodi. Nema mjesta provokacijama, a mi smo ovdje ne samo osobno nego i kao institucije države. I u tom kontekstu odajemo počast hrvatskim braniteljima – zaključio je premijer.

I predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, komentirao je incident u Okučanima.  – Žao mi je zbog situacije, što je predsjednik napustio ovo mjesto. Mislim da to nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu ponovno otvorio ideloške prijepore. Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora – kazao je Jandrokoviće i dodao: – Razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke prijepore koje smo imali u prošlosti. Odgovornost je na predsjedniku. Za mene je to činjenica. Inače, na svečanost je stigao cijeli državni vrh, a prema najavama, premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković prihvatili su prijedlog predsjednika Milanovića te su zajednički trebali položiti vijenac u spomen na poginule tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/ovo-sto-je-milanovic-napravio-nije-dobro-mi-ostajemo-ovdje-1398681 – m.vecernji.hr

OGLASI

Loading