Select Page

Grabar-Kitarović pokreće inicijativu za izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma

Grabar-Kitarović pokreće inicijativu za izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom o potrebi promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ona je istakla da ovaj sporazum već izmijenjen brojnim amandmanima na Ustav BiH zbog čega se postavlja pitanje koliko su oni uticali na eroziju konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH.

Kitarović je rekla da će Hrvatska u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD, jer se trenutna evropska inicijativa ne može fokusirati samo na ekonomske i socijalne procese, već mora biti i politička, prenosi Blic.rs.

Napominjući da je BiH jedinstven slučaj, Kitarović je ocijenila da treba postaviti neke uslove koje bi BiH trebala ispuniti da bi postala u potpunosti funkcionalna i tako napredovala na putu u članstvo EU i NATO, te zaista uredila i političke odnose na nivou zemlje.

“Ta politička izgradnja institucija je jako bitna i to nedostaje evropskoj inicijativi”, rekla je Kitarović.

Ona je navela da je stav Evropske komisije da je nedavno održani referendum u Republici Srpskoj ilegalan i u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

Kitarović je tokom sastanka zamolila Junckera da Evropska komisija pomogne BiH u procesu reformi na putu prema EU, kao i u uređenju zemlje s ciljem da sva tri naroda budu zaista ravnopravna na cijeloj teritoriji.

Ona očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti BiH, ističući da je to ne samo ustavna obaveza Hrvatske u odnosu na Hrvate u BiH, već i nacionalni interes, prenosi Blic.rs.

Prema njenim riječima, stabilnost BiH utiče na stabilnost i percepciju Hrvatske.

“Do sada nismo dovoljno iskoristili poziciju što sad član EU i NATO. Nismo država kandidat koja mora objašnjavati naše unutrašnje procese, već da se upravo sada možemo snažno zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, poručila je hrvatska predsjednica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, kada je riječ o BiH, podržati samo dogovor tri naroda u BiH.

Upitan kako komentariše činjenicu da je na sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa Jean-Claudeom Junckerom iznesena ideja o reviziji Dajtonskog sporazuma, Vučić je rekao da će Srbija podržati samo ono što bude dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“To je sve što mogu odgovoriti”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s načelnicima pet okruga općina s juga Srbije.

OGLASI

Loading