Select Page

ANTE BEGIĆ: Puno je izazova pred nama, zajedno ćemo ih svladati u interesu Posušja

ANTE BEGIĆ: Puno je izazova pred nama, zajedno ćemo ih svladati u interesu Posušja

Ante Begić kandidat je HDZ-a BiH za načelnika općine Posušje, općine koja u posljednje vrijeme bilježi vidljiv napredak. Upitali smo ga što donosi kao kandidat za prvog čovjeka najmlađe općine u BiH, koje su glavne smjernice njegova budućeg rada, kakva mu je vizija razvoja Posušja u sljedećem mandatnom razdoblju i koji su glavni naglasci njegova izbornog programa?

– Prvenstveno su to projekti iz nadležnosti općine i tiču se komunalne politike. Naša je obveza stalni rad na unaprjeđenju cestovne infrastrukture, javne rasvjete i javnih površina. Prioritet u ovom mandatu je završetak izgradnje vodovodne mreže na prostoru cijele općine Posušje. Veliki napori uložili su se da bi se stvorili preduvjeti za izgradnju graničnog prijelaza Osoje, koji bi trebao biti završen iduće godine, i izgradnju kružnih tokova, za koje su dobivena namjenska sredstva od viših razina vlasti. Zbog situacije s koronavirusom “zapeli” su radovi na novoj osnovnoj školi, ali ona bi trebala biti spremna za učenike iduće godine. U ovom mandatu želimo konačno izgraditi autobusni kolodvor koji nam je prijeko potreban. Uskoro ćemo otvoriti mini hidroelektranu, a odmah potom početi s izgradnjom solarne elektrane u istom kompleksu. Stalna aktivnost na lobiranju sredstava s viših razina vlasti za potrebe izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode i nastavak radova na kanalizacijskom sustavu. Proaktivni moramo biti što se tiče poslovnih zona i unaprjeđenja Logističkog centra u cilju privlačenja ulagača i pomoći poduzećima u razvoju. Uz sve navedeno, svakako ćemo nastaviti s dodatnim ulaganjima u sport, kulturne sadržaje, očuvanje kulturno-povijesnih spomenika, poticati razvoj turizma, poljodjelstva i tradicionalnih obrta, a sve to uz nastavak prilagodbe javne uprave potrebama građana. Jasno mi je da zadaci koje smo si kao stranka postavili nisu lagani za ispunjavanje, ali, uz pomoć i potporu cijele zajednice, ne sumnjam u pozitivan ishod.

Jesu li to ambiciozni i visoki ciljevi? Jesu li ostvarivi?

– Takvi ciljevi uvijek nas obvezuju. Još je puno potreba koje imaju žitelji općine Posušje i na koje trebamo odgovoriti, puno je stvari koje treba realizirati, posebno u sferi infrastrukture. Da ne spominjem ekonomiju i zapošljavanje koji su rak-rana svakog društva. Namjera mi je da stalno imamo kontinuitet aktivnosti. Imam iskustvo, znanje i energiju, a, uz potporu svojih najbližih suradnika, kao i svih žitelja općine Posušje, spreman sam nositi se s izazovima koje donosi upravljanje našom općinom.

Za realizaciju ovih projekata potrebna su velika financijska sredstva…

– Proces strateškog planiranja, izrade, donošenja i izvršenja proračuna od velike su važnosti za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave. Općina Posušje, još dok sam bio vijećnik, nailazila je na velike prepreke i poteškoće koje su se odnosile na nedostatak financijskih sredstava za vlastito samostalno financiranje projekata iz strategije razvoja. Tražit ćemo rješenja preko pripreme i prijave projekata na više razine vlasti kao što je županija, Federacija ili država. Zatim kroz razne fondove, pomoć od Republike Hrvatske i, naravno, kroz projekte prekogranične suradnje. Iskreno se nadam da će idućih godina biti što veći broj poziva i natječaja međunarodnih projektnih i razvojnih subjekata u BiH kako bismo nastavili s još jačim intenzitetom pripreme i prijave projekata na svaku priliku koja se ukaže. Uz racionalno korištenje proračunskih sredstava i optimalno korištenje vanjskih izvora financiranja, uvjeren sam da ćemo ostvariti ukupni rast i razvoj ovog područja te povećati standard življenja i ostanak mladih.

Spomenuli ste mlade. Kakvu ćete politiku voditi prema njima?

– Od mladih se u budućnosti očekuje preuzimanje uloge uzornih građana, poslovnih ljudi pa i kvalitetnog rukovodećeg kadra u općini Posušje. S obzirom na to da sam relativno mlad i svakodnevno u doticaju s ovom kategorijom društva, osjećam se dužan pružiti im potporu. Poticat ćemo udruživanja mladih u područjima u kojima mogu iskazati i oblikovati svoj potencijal, bilo da je riječ o sportu, kulturi, obrazovanju… Financijski podupirati projekte mladih od općeg, društvenog i humanitarnog značaja. Kako bismo motivirali mlade ljude za ostanak u Posušju, obveza nam je posvetiti još veću pozornost financiranju mladih kroz stipendiranje perspektivnih i deficitarnih zanimanja, kao i financijsku i stručnu potporu mladim osobama koje prvi put pokreću posao, čime će se stimulirati samozapošljavanje i poduzetništvo ove populacije. Jedan od ciljeva je i aktivno uključivanje mladih u društveni i politički život. Općinski odbor HDZ-a BiH Posušje posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na tome. Tako sa zadovoljstvom možemo reći da listu Općinskog odbora HDZ-a BiH Posušje za Općinsko vijeće čini više od 70% mladih ljudi. Glavni cilj HDZ-a BiH Posušje u sljedećem razdoblju bit će pozitivna populacijska politika kroz definiranje demografskih mjera za osiguranje porasta nataliteta i zaustavljanje trenda iseljavanja. Zalagat ćemo se da se u proračunima svih razina vlasti osigura više novca za potporu zapošljavanju mladih.

Kad smo kod nataliteta, u Zapadnohercegovačkoj županiji gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te općina Grude daju jednokratne pomoći svakoj rodilji, dok općina Posušje još nije uvela ovu vrstu jednokratne naknade. Možemo li očekivati promjenu politike u tom smjeru?

– Unatoč ograničenim sredstvima zbog situacije s pandemijom koronavirusa, jedan od prvih mojih poteza bit će prijedlog odluke na Općinsko vijeće kod izrade proračuna da se za ovu nakanu izdvoje određena financijska sredstva, prvenstveno se vodeći načelom da se pomogne socijalno ugroženim obiteljima s više djece koje nemaju stalnih primanja ili su ta primanja mala, odnosno nedovoljna za normalno funkcioniranje.

Pandemija koronavirusa utjecala je i na gospodarstvo. Kako se ona odrazila u Posušju?

– Tako je. Gospodarstvenici se suočavaju s velikim izazovima i poteškoćama. Koliko je god korona imala posljedice na život i zdravstveno stanje ljudi, tako je imala i ogroman utjecaj na usporavanje poslovnih aktivnosti, posebno kod određenih grana tipa turizma i ugostiteljstva, odnosno uslužnih djelatnosti i trgovine. U što kraćem roku planiram održati sastanak s našim gospodarstvenicima na kojem ću zatražiti od njih da iznesu sve svoje probleme na koje kao načelnik, sukladno svojim ovlastima, mogu utjecati.

Ovdje smo pokraj spomen-obilježja na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, ne mogu vas ne pitati kako ćete surađivati s braniteljima?

– Svaki put ponosno ističem da sam dijete branitelja, sudionika Domovinskog rata. Obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ratni vojni invalidi, dragovoljci i veterani, kao i svi hrvatski branitelji sudionici Domovinskog rata, zaslužuju naše duboko poštovanje i neprestanu brigu. Odnosom prema njima iskazujemo naš odnos prema Domovinskom ratu. Dajemo mu dignitet koji zaslužuje kao jedna od najvećih svetinja hrvatskog naroda. Zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata s područja naše općine usprotiviti se svakom iskrivljavanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskom ratu i ugrožavanju ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja te se suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o ovom ratu. To je naša trajna obveza.

Kultura i sport?

– Posušje je posljednjih godina, zahvaljujući kulturno-zabavnoj i sportskoj manifestaciji “Posuško lito”, postalo središte događanja u Hercegovini s bogatim programom koji je znao iznjedriti više od 40 različitih događaja. Davno je preraslo lokalne okvire i njegovat ćemo ga i u budućnosti, zajedno s ostalim sadržajima koji će biti organizirani tijekom cijele godine. Ono što treba naglasiti je da se svi događaji organiziraju u partnerstvu lokalne zajednice s pojedincima i udrugama, bez čijeg entuzijazma ovi događaji ne bi imali svoj desetljetni kontinuitet. Upravo to zajedništvo može biti primjer za rad i na drugim poljima u cilju izgradnje boljeg Posušja. Sport i sportske aktivnosti na području općine na veoma su zavidnoj razini, a dokaz je i trenutačni veliki uspjeh nogometaša Posušja koji sutra igraju odlučujuću utakmicu za naslov jesenskog prvaka u M-tel Prvoj ligi FBiH. Bez obzira na mnoge realizirane projekte u proteklom razdoblju, sport i sportske aktivnosti moraju ići naprijed, uz suradnju lokalne zajednice, Sportskog saveza, sportskih djelatnika, sportašica i sportaša. U idućem razdoblju nastojat ćemo podići ne samo nogomet nego košarku i druge sportske kolektive na višu razinu. Posušje to zaslužuje zbog svoje sportske tradicije i činjenice da se svako treće dijete u Posušju bavi određenim sportom.

Poruka biračima?

– Prije svega, naglasio bih da je najbitnije međusobno uvažavanje. Trebamo cijeniti jedni druge i međusobno si pomagati, nastojati dolaziti do rješenja kojima će biti zadovoljne sve strane. U proteklom razdoblju, otkad je HDZ BiH preuzeo vlast u Posušju, pomaci su itekako vidljivi. Naravno, sve u koordinaciji s ostalim institucijama, udrugama i vlastima kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. To narod vidi. Puno je još izazova pred nama, ali svladat ćemo ih samo ako budemo djelovali zajedno. Mogu obećati samo da ću časno i pošteno raditi na dobrobiti i u interesu svih žitelja općine Posušje. Vjerujem i priželjkujem kvalitetnu suradnju sa svim čimbenicima na prostoru općine. Počevši od gospodarstvenika, škola, branitelja, udruga, sportskih kolektiva, župa, mjesnih zajednica, javnih poduzeća, sa službama i ustanovama koje su na području naše općine, političkim strankama, pojedincima, kao i svima onima koji sebe vežu za ovaj kraj, a cilj im je raditi na skrbi i dobrobiti svih žitelja Posušja u svakom smislu.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading