Select Page

VJEČNI PODSJETNIK NA ŽRTVU HRVATSKOG NARODA SVEČANO OTKRIVEN NA UZDLOU

VJEČNI PODSJETNIK NA ŽRTVU HRVATSKOG NARODA SVEČANO OTKRIVEN NA UZDLOU

Svečano je danas bilo u malom ponosnom ramskom mjestu Uzdol koje je ugostilo mnoštvo hrvatskih vitezova, domoljuba, vjerskih i svjetovnih dužnosnika. Razlog današnjeg velikog okupljanja i ponosnog zbora svih onih koji dišu, žive i umiru hrvatski je otkrivanje Spomen obilježja palim hrvatskim braniteljima kojih je čak 134 svoj život položilo na ramskom bojištu u Domovinskom ratu.

Ovaj spomenik trajni je podsjetnik i na desetoricu mladih posuških sinova koji su svoj život ugradili u slobodu hrvatskog naroda. Ramsko bojište, bojište na kojem su Posušani, kroz mnoge postrojbe dali nemjerljiv doprinos i ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu u borbi za očuvanje svih hrvatskih područja. Desetci su ih ranjeni, a stotine bile u teškim borbama i višednevnom okruženju, a sve je to žrtva za obranu hrvatskih sela, djece, majki, žena i staraca pomažući svojoj braći pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u otporu prema velikomuslimanskoj agresiji. Upravo iz tog razloga, iz obveze njegovanja sjećanja i uspomene na svaku žrtvu položenu za našu slobodu, Općina Posušje financijski je potpomogla izgradnju ovog kamenog podsjetnika na žrtvu Uzdola i Rame.

Izaslanstvo općine Posušje predvođeno načelnikom g. Brankom Bagom i Koordinacijom Udruga proisteklih iz Domovinskog rata dali su svoj obol i u organizaciji današnje svečanosti polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kao simbolom vječne uspomene i zahvale za svaki pali hrvatski život. Osim otkrivanja spomenika danas je proslavljen i Dan 3. bojne brigade Rama, Dan branitelja Uzdola i 2. susret iseljenih župljana župe Uzdol.

Uzdol je malo hrvatsko mjesto koje je kroz povijet, tamo od Prvog svjetskog rata do Domovinskog rata, podnosilo žrtvu i stradanje upravo zbog svoje pripadnosti hrvatskom narodu i vjeri u katoličku Majku Crkvu. Posljednja ratna zbivanja ovu župu teško su pogodila, mnogi župljani, vojnici i civili su poubijani, kuće spaljene, a gotovo cijela župa iseljena. Uzdol je nažalost postao primjer kakva sudbina dopadne hrvatsko mjesto kada u njega prodru pripadnici tzv. Armije BiH. I bez obzira što su Hrvati, kako u Hrvatskoj tako i u Hercegovini, primali na stotine tisuća protjeranih muslimana pod svoje krovove, u svoje kuće, bolnice, škole, dvorane, što su im pružali hranu, vodu, brigu i zaštitu, pripadnici te Armije bili su nemilosrdni u napadima na nezaštićene i goloruke hrvatske civile u srednjoj Bosni i dijelovima Hercegovine. Stotine tisuća muslimana zbrinuto je i zaštićeno u hrvatskim domovima, pa tako i u našem malom Posušju, jer hrvatsko srce je veliko i ponosno. U njemu uvijek ima mjesta za kršćanski oprost, ali nikada ne zaboravlja žrtvu, bol i nanesenu nepravdu.

Upravo zbog ove teške uzdolačke sudbine posebno je svečano i ponosno danas otkriven ovaj spomenik kako ova hrvatska gruda, natopljena krvlju hrvatskoh sinova, ne bi ostala zaboravljena i kako bi svaka ucviljena majka imala mjesto na kojem će za svog voljenog sina zapaliti svijeću i zazvati Božju milost. Svečanost otkrivanja spomen obilježja započela je svetom Misom u 11:00 sati koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Zatim je uslijedio mimohod ratnih zastava do samog spomenika koji je blagoslovljen i svečano otkriven.

OGLASI

Loading