Select Page

ANTE BEGIĆ ZA VRISAK:INFO: Pozicionirat Posušje kao pitomi gradić privlačan za život, rad, ulaganja, gospodarski i opći rast

ANTE BEGIĆ ZA VRISAK:INFO: Pozicionirat Posušje kao pitomi gradić privlačan za život, rad, ulaganja, gospodarski i opći rast

Približavaju se Lokalni izbori 2020, a rokovi koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo ističu. Tako smo ovih dana bili svjedoci objave kandidatskih listi za općinska i gradska vijeća i pozicije (grado)načelnika.

Javnost je saznala većinu kandidata koje su hrvatske stranke predložile u mjestima u našem okruženju. Također, mi smo među prvima objavili tko će se sve boriti za pozicije u lokalnim samoupravama.

Odlučili smo provjeriti političku situaciju u Posušju. Prema službenim podacima kandidati za načelnika su Ante Begić i Blago Petric ispred Hrvatske nezavisne liste. Begića je predložili Hrvatska demokratska zajednica BiH, nakon što je dva mandata odradio još uvijek aktualni načelnik Branko Bago.

Ante Begić je možda široj javnost nepoznat, ali u Posušju to baš i nije tako. Begić je dugogodišnji član i visoki dužnosnik HDZ BiH. Bio je i predsjednik Općinskog odbora Mladeži, a trenutno obnaša poziciju pomoćnika ministra u Ministarstvu gospodarstva ŽZH. Iako je relativno mlada osoba (35 godina), njegov društveni, politički, kulturni i sportski angažman i doprinos u svojoj sredini je uistinu je velik.

Vrisak.info je razgovarao s Antom Begićem o njegovoj kandidaturi za načelnika, političkoj situaciji i planovima za razvoj Posušja.

 • Tko je ustvari Ante Begić? Možete li reći jeste li novo lice na političkoj sceni u Posušju?

Obična, ponizna i jednostavna osoba koja nogama čvrsto stoji na zemlji. Ponikao sam iz skromne, ali velike obitelji sa sedmero djece, otac branitelj sudionik Domovinskog rata i majka domaćica koja je kroz odrastanje držala ne tri, već četiri kuta kuće. Odnedavno i oženjen. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. U politiku sam se aktivnije uključio početkom 2007. godine, prije svega zbog sveopćeg stanja koje je vladalo u to vrijeme. Dobro se sjećam letargije u društvu. Na unutarstranačkim izborima postao sam član Općinskog odbora HDZ BiH ispred Temeljnog ogranka Gradac, a odmah po tom na lokalnim izborima iste godine izabran za vijećnika u Općinskom vijeću općine Posušje i to u dva mandata. Član sam Predsjedništva Općinskog odbora HDZ BiH Posušje, predsjednik Temeljnog ogranka HDZ BiH Gradac u dva mandata i trenutno predsjednik Nadzornog odbora HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke. U tri mandata sam obnašao i funkciju predsjednika mjesne zajednice Gradac. Također, u dva mandata sam obnašao i funkciju predsjednika Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Posušje, tako da ne bih rekao kako sam novo lice na političkoj sceni u Posušju. Imam dosta godina iskustva iza sebe.

 • Općinski odbor HDZ BiH Posušje predložio Vas je kao kandidata za načelnika. Kakva je vaša suradnja i imate li punu podršku stranke?

Budući da me je odbor predložio, za pretpostaviti je kako imam njihovu punu podršku inače ne bi vodili ovaj razgovor. Na mom mjesto bio bi netko drugi. Ukazano mi je povjerenje, na čemu im još jednom zahvaljujem. Vjerujem da će suradnja biti na nivou kakva je bila svih ovih godina kroz moj rad u Vijeću i samom Odboru i da će još više doći do izražaja u narednom razdoblju kada budemo zajednički trebali donositi odluke koje će se odnositi na naše Posušje. Od svih njih očekujem konkretne prijedloge, sugestije, savjete ili smjernice kako bi zajedničkim snagama radili na dodatnom poboljšanju života naših žitelja na prostoru naše općine. Biti kandidat za načelnika mjesta u kojem si rođen velika je čast, ali ujedno i odgovornost, koju ćemo kao stranka svojim maksimalnim radom i trudom, uostalom kao i proteklih osam godina, znati opravdati.

 • Svoj radni vijek ste proveli u turističkoj zajednici, trenutno ste u ministarstvu gospodarstva. Koliko će vam to pomoći ukoliko budete izabrani na novu poziciju?

Već nekoliko godina sam na rukovodećoj funkciji – pomoćnika ili savjetnika ministra koja iziskuje organiziranje, raspored poslova i davanje uputa o načinu njihova obavljanja. Vrlo dobro poznajem sustav i način rada u institucijama, a svakako da će mi u tome pomoći iskustva rada i poznanstva u turističkoj zajednici te kao dugi niz godina kao koordinator manifestacije „Posuško lito“, od samog njenog početka do danas sudjelujem u radu Povjerenstva koje je zaduženo za njenu organizaciju. Isto tako iskustvo na radiopostaji Posušje koju ste zaboravili spomenuti, i u kojoj sam stekao svoje prvo radno iskustvo, će dobro doći u svakodnevnoj komunikaciji s javnošću.

 • Posušje se posljednjih godina dosta razvilo. Kakvi su Vaši planovi i kako vidite razvoj Posušja?

Postoji toliko tema i prioriteta o kojima bih mogao govoriti. Ali isto tako postoje kratkoročni, srednjoročni i dugoročni planovi. Jedan od prioriteta je zasigurno gospodarstvo, gospodarski rast i razvoj, odnosno stvaranje uvjeta za nova radna mjesta (novi projekti i investicije) uz poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kroz suradnju s našim gospodarstvenicima. Zatim komunalna infrastruktura (kanalizacija, vodovod, rasvjeta), uređenje prometnica (asfaltiranje cesta, izgradnja kružnih tokova, uređenje nerazvrstanih cesta, izgradnja nogostupa), ulaganje u sam razvoj društvene infrastrukture cjelokupno. Sve su ovo vrlo bitna životna pitanja. Nadalje, dodatno jačati javnu upravu u općini, raditi na ekološkim projektima, pomoći najugroženijima u području društveno-socijalne skrbi s posebnim naglaskom na prava branitelja i rodilja, razvijati prekograničnu suradnju. Za razvoj priliku vidim i u turizmu (aktivni i ruralni) kulturnoj baštini i našim manifestacijama. Treba raditi na svemu onome što će doprinijeti dodatnom jačanju i pozicioniranju našeg Posušja kao pitomog gradića privlačnog za život, za rad, ulaganja, gospodarski i opći rast.

 • Ako uzmemo u obzir jedan mandat od četiri godine i promatramo ga kao investicijski ciklus, koji su to kapitalni projekti u koje ćete ulagati?

Svi kapitalni projekti iziskuju velika financijska sredstva koja općina sama ne može financirati, jedan od njih je svakako pročistač pitke vode. U naredne dvije godine planiramo završetak vodovodne mreže tako da će svako domaćinstvo na području naše općine imati mogućnost priključka na vodovodnu mrežu, a usporedo raditi i na rekonstrukciji postojeće vodovodne mreže gdje se bilježe značajni gubici i zbog dotrajalosti cijevi, posebno užem središtu grada. Prioritet je završetak OŠ Fra Petra Bakule i izgradnja nove športske dvorane u sklopu nje. Odmah po završetku izgradnje mini hidroelekrane krenut ćemo u izgradnju solarne elektrane na tom području. Početi s izgradnjom kolodvora, raditi na modernizaciji škola i vrtića i značajniji nastavak radova na kanalizacijskoj mreži što će ovisiti i o sredstvima s viših razina vlasti. Veliki će se naglasak staviti i na asfaltiranje novih cesta, presvlačenje starih i dotrajalih cesta na području mjesnih zajednica, te nastavak postavljanja i rekonstrukcije rasvjete po mjesnim zajednicama, izgradnja nogostupa, izgradnja tri kružna toka na Ričini,kod nove osnovne škole i ulici Katarine Zrinske. Iskreno se nadam svesrdnoj podršci i pomoći viših razina vlasti koja će doprinijeti bržoj realizaciji ovih nabrojanih projekata koji su vrijedni i značajni za naš kraj. Ovom prilikom posebno naglašavam važnost vertikale u vlasti počevši od najniže razine, odnosno mjesnih zajednica preko općine i županije, pa do federalne i državne razine gdje je svugdje samostalno ili u koaliciji na vlasti HDZ BiH.

 • Na koji način želite privući investicije i imate li neki plan za sredstva koja su na raspolaganju iz EU fondova?

Ukoliko želimo nastaviti ekonomski razvoj morat ćemo donijeti niz poticajnih mjera s ciljem da kod investitora razvijemo elemente na temelju kojih bi ih privukli na investiranja u našoj općini. Ukoliko je to moguće da to budu tvrtke iz područja visoke tehnologije. Moramo iznaći načine kako bi bili zanimljivi investitorima. Sad hoće li to biti kod stvaranja dodatnih pogodnosti koja će se odnositi na refundiranje svih općinskih pristojbi i naknada ili samo nekih kao što su priključci za vodovod i struju, komunalne naknade i dr., moramo se odrediti. Također, nastojati stvoriti regulatorni okvir koji podrazumijeva skraćivanje određenih procedura i smanjenje troškova za iste. Što se tiče sredstava iz EU fondova, ona nam još nisu dostupna u obimu u kojem bi mi htjeli, ali ona koja su nam dostupna putem programa prekogranične suradnje moramo iskoristiti, a osnovni preduvjet je postojanje jasnih razvojnih planova općine, kao i kvalitetni kadrovi koji te strateške planove znaju realizirati.

 • Društveni, sportski i kulturni život su na jednoj visokoj razini. U velikoj većini projekata ste i sami sudjelovali. Hoćete li nastaviti s jačanjem tih kapaciteta?

Tako je, sve je nekako počelo obogaćivanjem programa „Posuškog“ lita da bi se kasnije nastavilo s ostalim događajima koji su bili osmišljavani za Božić i Uskrs. Uspjeli smo oko sebe okupiti brojne posuške kulturne institucije, društva, udruge, organizacije, ustanove i druge aktiviste i pojedince, odnosno partnere koji su bili spremni dati svoj obol u obogaćivanju društvenog i kulturnog života. Za sada to funkcionira izvrsno i ne vidim razloga da se ne nastavi tako, naravno uz koje osvježenje a za svaki dobar prijedlog i ideju smo uvijek bili otvoreni.

 • Nogomet se vratio na Mokri dolac. Ima li HŠK Posušje budućnost?

HŠK Posušje nikada nije bila upitna budućnost, jer u njemu trenira više od 250 djece. Današnje vodstvo kluba radi odlične stvari u upravljanju klubom. Nakon dugo godina klub je na stabilnim nogama. Od ove sezone nastupa u Prvoj ligi FBiH i sigurno neće biti samo prolaznik o čemu govore i prvi rezultati i odlične igre na početku prvenstvu. Nažalost, zbog situacije s pandemijom korona virusa stadion je zatvoren za gledatelje, ali sam uvjeren kako podrška neće izostati kada se vrata tribina ponovno otvore kako bi svi zajedno mogli bodriti naše „plavo-bijele“. Kao budući načelnik nastojat ću podići ne samo nogomet, već košarku i druge športske kolektive na jednu višu razinu. Posušje to zaslužuje zbog svoje športske tradicije i činjenice da se svako treće dijete u Posušju bavi određenim sportom.

 • Bili ste i turistički djelatnik. Ima li Posušje potencijala za razvoj turizam i što će vam biti prioritet?

Turizam je jedna od grana koja ima veliki potencijal i puno obećava. Posljednjih godina vidimo da ima pomaka na tom području kroz brojne provedene projekte a u budućnosti naše aktivnosti trebaju biti usmjerene na još čvršćem uvezivanju i pozicioniranju Posušja na turističkoj karti kroz svoje prirodne ljepote, kulturne znamenitosti i brojne druge manifestacije koje se održavaju tijekom godine. Pozicija nam je takva da se jednako dobro može razvijati ljetni i zimski turizam. Dakako, uvijek moramo raditi na osmišljavanju novih sadržaja koji će ljude zadržati nekoliko dana na mjestu. Naglasak staviti na turističko povezivanje sa susjednim hrvatskim primorjem i promoviranjem turističkih potencijala Posušja kroz njihovo uvrštenje u postojeće turističke rute koje su već uhodane na prostoru Hercegovine i Dalmacije (Makarska rivijera). Već ima nekih kontakata po ovom pitanju s načelnicima i gradonačelnicima s ovog podneblja kako bi povezali turističke rute mora s prirodnim bogatstvima našeg Posušja. Isto tako ne smijemo zaboraviti blizinu Kravica u Ljubuškom, gdje odličan posao radi sadašnji v.d. i budući gradonačelnik Markotić, gdje vidim prostora za buduću suradnju. Vjerujem da će u svemu tome pomoći i novi Zakon o turizmu koji je donesen prije godinu dana te kako ćemo u budućnosti imati još veći iskorak da bi od turizma počeli ostvarivati prihode i rast na tome području.

 • Vjerujemo kako u Posušju postoje problemi. Jeste li ih detektirali?

U svakoj sredini postoje problemi. Ako na stranu „bacimo“ ovu situaciju oko nesretne korone koja nas ograničava na svim životnim poljima, onda možemo pričati o problemima nekih mjesnih zajednica u kojima još uvijek nije riješena vodovodna mreža, rasvjeta te nije kvalitetno urađena cestovna infrastruktura. Veliki problem nam je nepostojanje kolodvora, završetak nove osnovne škole i izgradnju dvorana za one škole koje ih nemaju. Nadalje, svima nama je jasno kako postoji još ulica u užem središtu grada koje je potrebno asfaltirati. I na kraju možda ono najbitnije i najskuplje a to je izgradnja kanalizacije i pročistača pitke vode kao dva strateška infrastrukturna projekta.

 • Koja je Vaša poruka sugrađanima?

Od svih njih očekujem suradnju. Da se međusobno uvažamo, cijenimo i pomažemo. Dosta toga je urađeno u proteklih osam godina otkada je HDZ BIH preuzeo vlast u našoj općini, naravno koordinirano s ostalim institucijama, udrugama, i vlastima na državnoj i lokalnoj razini, ali pred nama su novi zadaci. Novi izazovi koje ćemo savladati samo ako nastavimo djelovati svi zajedno za bolje sutra svih nas. Ono što je sigurno je to kako ćemo raditi u interesu svih žitelja općine Posušje. Vjerujem i priželjkujem kvalitetnu suradnju s našim gospodarstvenicima, školama čiji smo osnivači, našim udrugama, športskim kolektivima, župama, mjesnim zajednicama, našim poduzećima, službama i ustanovama, institucijama koje su na području naše općine, političkim strankama, pojedincima, kao i svima onima koji sebe vežu za ovaj kraj a imaju cilj raditi na skrbi i dobrobiti svih žitelja općine Posušja u svakom smislu. Puno truda i energije ulažemo da bi naše Posušje bilo mjesto ugodnijeg življenja i puno ćemo još uložiti u to da sutra budemo bolji nego što smo danas.

Vrisak.info/https://www.vrisak.info/kolumne/ante-begic-pozicionirat-posusje-kao-pitomi-gradic-privlacan-za-zivot-rad-ulaganja-gospodarski-i-opci-rast/

OGLASI

Loading