Select Page

Ante Jukić imenovan za župnika Župe Prestvetog srca Isusova u Crnču

Ante Jukić imenovan za župnika Župe Prestvetog srca Isusova u Crnču

Tajnik biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanskog Petra Palića, don Ante Jukić u nedjelju je i službeno imenovan za župnika Župe Prestvetog srca Isusova u Crnču, čime je nakon mnogo desetljeća u ovoj župi riješen tzv. “Hercegovački slučaj”.

Na misi na kojoj se okupio veliki broj vjernika don Jukić je preuzeo službu, te poručio kako stoji na raspolaganju svim žiteljima Crnča, a izrazio je nadu kako će njihova suradnja u budućnosti rasti i biti na dobrobit svih, prenosi Pogled.ba.

Ranije su žitelji Crnča održali referendum na kojem je preko 95 posto onih koji su glasovali podržali dolazak dijacezanskog svećenika u ovu župu, te tako poslali jasnu poruku kako je želja ogromne većine da se “hercegovački slučaj” u Crnču konačno riješi jer kako je rekao i župnik Jukić, “svi smo udovi jednoga tijela”.

Rasplet događaja u spomenutoj župi može biti i primjer kako riješiti “hercegovački slučaj” i u drugim župama gdje ovaj problem i dalje postoji.

Crkva je u prošlosti imala veliki ulogu u ostanku Hrvata katolika na ovim prostorima i njezina uloga u budućnosti će imati sličnu dimenziju, osobito ako uzmemo u obzir događanja na političkoj sceni i pokušajima da se od Hrvata napravi nacionalna manjina, odnosno, da budu građani drugog reda u zemlji u kojoj žive stoljećima. Stoga je jedinstvo Crkve na ovim prostorima važnije nego ikada i žitelji Crnča, kao i biskup Petar Palić su svojim ponašanjem i dijalogom poslali upravo takvu poruku.

Biografija:

Ante Jukić rođen 4. studenoga 1994. u Posušju, od oca Marija i majke Dani Budimir. Kršten 18. prosinca 1994., krizman 25. travnja 2009. u Posušju, gdje je završio osnovnu školu: 2001.-2009., gimnaziju u Visokom, u Posušju i Travniku 2009.-2013. i maturirao 2013.

Godinu dana proveo na KBF u Sarajevu: (2014. pohađao je Filozofsko-teološki institut u Zagrebu: 2014.-2019. i završio diplomom iz teologije u lipnju 2019. Zaređen za đakona u Bobanovu, studenoga 2019. Položio Teološko-pastoralnu godinu u Zagrebu Nadbiskupskom Institutu, 9. lipnja 2020. Proveo pastoralnu godinu u župi M Majke Crkve u mostarskoj Katedrali.

Bio je i pastoralni je vikar u župi Neum.

OGLASI

Loading