Select Page

Nada Šarić iz Rakitna spojila urbano i ruralno: Prije 11 godina počela je s ostvarenjem sna iz djetinjstva

Nada Šarić iz Rakitna spojila urbano i ruralno: Prije 11 godina počela je s ostvarenjem sna iz djetinjstva

Majka četvero djece iz mjesta Rakitno kod Posušja, Nada Šarić, prije 11 godina počela je s ostvarenjem svog sna iz djetinjstva. Nakon što je uvidjela da sve više mladih napušta našu domovinu u potrazi za zaposlenjem i kada su njena braća bila na korak do odlaska u Zagreb, odlučila je pokrenuti posao koji će njenoj djeci osigurati egzistenciju i ostanak u rodnom mjestu.

“To je bio kraj moje sreće, spoznala sam da će i moja djeca otići, iako oko sebe imaju izobilja svega za iskoristiti, a naročito bilja. Svoje razmišljanje sam podijelila s bratom Mićanom, a on se ponudio da mi kupi kotlove za destilaciju. Kotlovi kupljeni, a ja razmišljam odakle da krenem”, kaže Nada za Agroklub, dodavši kako joj je to probudilo želju iz djetinjstva, da tijekom cijele godine miriše narcise.

Korak po korak

A onda slijedi razočaranje, narcis ne ide u kotlove. Tu joj pomaže mlađi brat Martin, koji je tada bio student, te saznaje za metodu hladnog izvlačenja mirisa “enfleurage”.

Naime, enfleurage postupak znači da se uz pomoć neutralne masti izvlače mirisni sastojci iz biljaka. Najprije se u jednu drvenu kutiju premazanu s mašću redaju očišćeni svježi cvjetovi ili biljke, kada oni otpuste miris, skidaju se i stavljaju novi, sve dok se mast ne zasiti mirisima. Sam postupak je zahtijevan i traje i po nekoliko mjeseci, a jedan kilogram masti može ekstrahirati oko tri kilograma biljaka.

Mast nakupljena mirisnim ekstraktima se naziva pomada i ona se dalje prerađuje kako bi se mirisi prešli u etanol, koji se kasnije ukuhava i dolazi do koncentriranog mirisnog proizvoda zvanog apsolut.

Vjetar u leđa

Uz pomoć braće Nada nabavlja potrebnu opremu, te objavljuje postupak i kutiju u kojoj su poredani cvjetovi narcisa. Poslije toga slijedi njena mirisna avantura, osim podrške dobiva i laskavu ponudu iz vrha svjetske parfemistike. Htjeli su da za njih izrađuje sirovine, ali s obzirom na to da nije htjela stati samo na prodaji sirovina, odbija ponudu i posvećuje se izučavanju prirodne parfemistike.

Kao dijete hercegovačkog sela znala je razlikovati osnovne ljekovite biljke, a 2012. godine upoznaje Slobodanku Poštić, koja ju je uvela u svijet eteričnih ulja i kreće na kurs kreiranja osobnog parfema.

“Uslijedile su godine učenja, destiliranja, tinkturiranja, enfleuraga kroz učenje uz najbolju profesoricu na svijetu. Muž me podržavao sretan da imam hobi koji me ispunjava, nesvjestan da će to uskoro biti i moj posao. Nakon što su odradili studiju isplativosti, moja braća se odlučuju za sadnju smilja. Svrha studije je bila da Martin ostane u Hercegovini”, ističe ova 47-godišnjakinja.

Seoski turizam

Upravo u to vrijeme kreće i smiljomanija u Hercegovini, pa i destiliranje postaje traženo. Već 2014. su probno izdestilirali skoro sve biljke iz okoline, a godinu kasnije zasadili prvu plantažu slatkog pelina. U Posušju pokreću radionice za razvoj ruralnog turizma, pa uključuje cijelu porodicu i okreće se obnovi porodičnog gazdinstva u podnožju planine Čvrsnice. Kroz ovaj projekat žele ponuditi jedno kvalitetno i bogato sadržajima izletište, prilagođeno biciklistima. Već sada održavaju radionice izrade vlastitih parfema, gdje učesnici imaju priliku napraviti parfem po svojoj želji i zadržati ga, piše Agroklub.ba.

“Uz pomoć Udruženja ‘Green Council’ moje ideje su dobile pravi oblik, te odlučujem da to bude jedinstveno izletište za upoznavanje svih vrsta biljaka našeg kraja, te tradicionalne hrane i raznih pripravaka, uključujući i izradu osobnog parfema. Ideju smo predstavili kroz projekat Via Dinarice i dobili sredstva za kultivaciju“, dodaje.

Imaju i svoju web stranicu Narcisnada, koja služi da bi korisnicima predstavili svoje proizvode, ali i kako bi čitaoci imali priliku učiti o biljkama i njihovom djelovanju.

Najvažnije u ovoj priči je da je Nada ostvarila prvobitni cilj, nitko od njene djece nije otišao u inozemstvo, svi su u rodnom mjestu i zajedno učestvuju u obiteljskom poslu. 2018. godine na Konferenciji aromaterapeuta Botanica predstavljen je njen prvi parfem “Ero” koji je pobrao brojne pohvale i simpatije, a spreman je i novi parfem “Woody” koji će uskoro biti predstavljen na tržištu, a sve sirovine za njega je sama izradila.

Prije dvije godine pokrenuli su i Festival narcisa, koji se zbog pandemije održao na Facebook platformi.

“Festival smo organizirali s idejom da sudionicima Konferencije Botanica 2020 na Bledu omogućimo da dođu i upoznaju najljepše polje miliona narcisa, našu tradicionalnu hranu, te da pomirišu naša eterična ulja. Nadamo se da ovogodišnji treći festival bude održan bez mjera pandemije u puno ljepšem izdanju”, poručuje Nada, te ističe da je kroz ove godine rada upoznala jedinstvene ljude željne boljeg i kvalitetnijeg života, koji rade na napretku i iskoristivosti blaga koje imamo.

Vrisak.info

OGLASI

Loading